Efektia

V kúpeľoch Vyšné Ružbachy využívajú energiu z podzemia

Vo Vyšných Ružbachoch „majú Filipa“ – tamojšie kúpele prešli rekonštrukciou a náklady na investíciu sa splácajú z  dosiahnutých úspor. Úspešnosť projektu potvrdzuje aj ocenenie za energetickú efektívnosť EFEKTIA a fakt, že zariadenie v modernizácii plánuje pokračovať.

Ilustračný obrázok k článku V kúpeľoch Vyšné Ružbachy využívajú energiu z podzemia
3
Galéria
Zdroj: APES-SK

Význam a prínos projektu hodnotí po takmer dvoch rokoch od jeho realizácie riaditeľ kúpeľov, Ing. Milan Hlinka, MPH.

Podarilo sa nám využiť potenciál geotermálnej vody

Hlavným cieľom projektu bolo pomocou technológie tepelných čerpadiel využiť potenciál odpadovej geotermálnej vody. Realizácia prebiehala v niekoľkých etapách, vždy v rámci iného objektu kúpeľov – Švajčiarske domy, Balneoterapia a Grand Hotel Strand. „Vďaka projektu sme dosiahli rovnomernosť a efektívnejšiu výrobu tepla a teplej úžitkovej vody. Realizáciou investícií v troch etapách, zabezpečujeme kontinuálnu výrobu tepla v prevádzke Balneoterapie a teplej úžitkovej vody na 70% prostredníctvom tepelných čerpadiel,“ uvádza Ing. Milan Hlinka, MPH.

Riešenie je navrhnuté s komplexným systémom merania a regulácie, ktorý monitoruje a vyhodnocuje reálnu mieru využitia tepelných čerpadiel, spotrebu elektriny, prípadne poruchové stavy. Automaticky riadi množstvo a teplotu geotermálnej vody, ukončuje napúšťanie jednotlivých bazénov, atď. Pôvodná plynová kotolňa sa dnes využíva ako záložný a špičkový zdroj. Okrem toho sa v kúpeľoch vybudovalo verejné osvetlenie, ktoré významne prispieva k skvalitneniu prostredia.

Hodnota projektu je pre spoločnosť kľúčová. Podarilo sa zrealizovať modernizáciu a automatizáciu celého systému, ktorá sa spláca z úspor, celkové prevádzkové náklady sú dokonca nižšie. Ing. Milan Hlinka, MPH však poukazuje na nedostatočnú podporu štátu v oblasti využívania tzv. zelenej energie.

V modernizácii budeme pokračovať

O tom, že bol projekt úspešný svedčí aj fakt, že v modernizácii a energetickom zefektívňovaní kúpeľov plánuje ich vedenie pokračovať aj naďalej. A to napríklad rekonštrukciou rozvodov a výmenou svietidiel v liečebnom dome Travertín I.

Ako na úspešný projekt s garantovanou úsporou energie?

Základom úspechu projektov v oblasti energetickej efektivity je podľa riaditeľa kúpeľov podrobne projekčne spracovaný zámer. Odporúča spoluprácu s dodávateľskou spoločnosťou, ktorá garantuje výkonnosť riešenia. V rámci výpočtu návratnosti je potrebné správne odhadnúť cenový vývoj. „My sme napríklad náš projekt realizovali v spolupráci s realizačnou spoločnosťou KVT, s.r.o. a riešenie financovania sme získali v spolupráci  so Slovenské elektrárne – energetické služby, ktorá nám zabezpečila návratné zdroje,“ dodáva.

EFEKTIA – ocenenie projektov energetickej efektívnosti

Súťaž EFEKTIA oceňuje vynaložené úsilie subjektov pri realizácii energeticky efektívnejších riešení. Je aj priestorom na sebaprezentáciu a získavanie nových informácií a inšpirácií. Projekt obnovy kúpeľov si preto právom vyslúžil toto ocenenie za jedinečné využitie prírodných podzemných zdrojov na to, aby nielen ušetril náklady, ale aj pomohol zvýšiť kvalitu služieb a prispel k ochrane životného prostredia. „EFEKTIA nám priniesla, okrem ocenenia, aj možnosť prezentovať širšej verejnosti naše inovácie a zámery. V rámci súťaže sme sa tiež dozvedeli o iných zaujímavých riešeniach a možnostiach obnovy zariadení,“ hodnotí svoju účasť riaditeľ Vyšných Ružbách.

Asociácia poskytovateľov energetických služieb (APES) vyhlásila ocenenie EFEKTIA aj pre rok 2018. Môžu sa oň uchádzať podnikateľské subjekty, štátne a verejné inštitúcie, obce a mestá so sídlom na území SR, ktoré za posledné 3 roky zrealizovali projekt zameraný na zlepšenie energetickej efektívnosti a neboli prihlásené do súťaže v predchádzajúcom ročníku.

V prípade, že ste tiež realizovali projekty zamerané na energetickú efektívnosť, pochváľte sa svojimi úspechmi, buďte príkladom, ukážte, aké možnosti dnešné technológie ponúkajú a prihláste aj vy svoje projekty do 30.9.2018 na http://www.apes-sk.eu/efektia_home/. Vyhlásenie víťazov sa uskutoční na slávnostnom galavečere. Viac informácií o súťaži aj garantovanej energetickej službe nájdete na http://www.apes-sk.eu/.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Vo Vyšných Ružbachoch majú Filipa
3
Galéria
Zdroj: APES-SK
Zdroj: APES-SK
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM