Rastislav Búgel Správy

V kraji stúpol záujem žiakov o technické odbory: Klesol počet študentov gymnázií

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) priebežne optimalizuje sústavu študijných odborov na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK v súlade s potrebami trhu práce. V porovnaní s minulým školským rokom sa v tomto roku mierne zvýšil záujem žiakov o technické odbory.

Ilustračný obrázok k článku V kraji stúpol záujem žiakov o technické odbory: Klesol počet študentov gymnázií
Zdroj: TASR

„V tomto smere je dôležité budovanie centier odborného vzdelávania a prípravy. V súčasnosti ich pôsobí v kraji deväť, ďalších päť je v štádiu prípravy,“ informoval predseda komisie školstva a mládeže Zastupiteľstva NSK Pavol Goga.

Na gymnáziách počet klesol

V zriaďovateľskej pôsobnosti NSK je v súčasnosti 67 škôl. V 16 gymnáziách sa vzdeláva 5544 žiakov, čo predstavuje 25 percent z celkového počtu žiakov. V 50 stredných odborných školách sa učí 16 862 žiakov, z nich 30 percent v technických odboroch. „Oproti minulému školskému roku kraj zaznamenal pokles počtu študentov gymnázií o 209. Zároveň o 52 vzrástol počet žiakov, ktorí sa vzdelávajú v technických odboroch,“ povedal Goga.

Niekoľko vytipovaných odborov

Významným nástrojom na znižovanie nezamestnanosti mladých ľudí je duálne vzdelávanie, pričom z hľadiska uzatvárania zmlúv medzi zamestnávateľmi a jednotlivými školami je Nitriansky samosprávny kraj najúspešnejší zo všetkých samosprávnych krajov na Slovensku, skonštatovala hovorkyňa NSK Oľga Prekopová. Zmluvy o duálnom vzdelávaní uzatvorilo v tomto školskom roku 25 zamestnávateľov so siedmimi strednými odbornými školami pre 103 žiakov. Záujem zamestnávateľov je o štvorročné študijné odbory mechanik nastavovač – oblasť nástrojársky technik, mechanik-mechatronik, programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení, operátor drevárskej a nábytkárskej výroby a pracovník marketingu.

Pracovná sila

K 1. septembru 2016 žiada o vydanie oprávnenia na poskytovanie praktického vyučovania pre žiakov stredných odborných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK ďalších 20 zamestnávateľov. V súvislosti s príchodom firmy Jaguar Land Rover do Nitry sú centrá odborného vzdelávania a prípravy i ďalšie stredné odborné školy pripravené v spolupráci so zamestnávateľmi formovať pracovnú silu pre trh práce, povedala Prekopová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM