Adriana Blahová Kultúra

Jedinečná výstava známok: Na ľudí čaká aj impozantný unikát

Dvadsať rokov slovenskej známkovej tvorby priblíži jediná výstava svojho druhu na Slovensku v nitrianskej Galérii Mlyny. Uskutoční sa od 16. do 25. januára tohto roka a pripravili ju Slovenská pošta, Poštové múzeum v spolupráci so Zväzom slovenských filatelistov a Galéria Mlyny.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečná výstava známok: Na ľudí čaká aj impozantný unikát
Zdroj: Dnes24.sk

Na výstave organizovanej pri príležitosti 20. výročia vzniku Slovenskej republiky budú prezentované všetky vydané poštové známky a Obálky prvého dňa (FDC), ale aj výtvarné návrhy poštových známok, ktoré získali ocenenia na najvýznamnejších zahraničných súťažiach o najkrajšie známky sveta.

Súčasťou prezentácie budú aj samotné ceny, ktoré tvoria časť zbierkového fondu Poštového múzea v Banskej Bystrici. Poštové známky tlačené unikátnou technológiou oceľotlače z plochých platní predstavujú najoceňovanejšie miniatúrne grafické diela, ktoré vďaka umelecky náročnej technike oceľorytiny získali najviac zahraničných ocenení. Medzi nimi nebude chýbať emisia Umenie, ktorá je vlajkovou loďou slovenskej známkovej tvorby.

Založená je na ryteckom spracovaní maliarskej alebo sochárskej predlohy do podoby viacfarebnej oceľorytiny. Výsledná farebnosť známky je dosiahnutá sútlačou viacerých oceľorytinových štočkov, pričom každú farbu musí rytec vyryť samostatne. Technicky veľmi náročnou a umelecky vysokohodnotnou ceninovou tlačou disponuje len česká a slovenská pošta. Emisia Umenie sa preto dá považovať za československý patent vytvorený českým rytcom Jiřím Švengsbírom v roku 1965, ktorý týmto spôsobom realizoval interpretáciu Tizianovho diela „Toaleta mladé ženy“ zo zbierky Národnej galérie v Prahe.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM