Rastislav Búgel Kultúra

V divadle sa pracuje: DAB pripravuje hru Cyrano z Bergeracu

Prvou čítacou skúškou sa dnes v Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre začal nácvik slávnej komédie francúzskeho dramatika Edmonda Rostanda Cyrano z Bergeracu.

Ilustračný obrázok k článku V divadle sa pracuje: DAB pripravuje hru Cyrano z Bergeracu
Zdroj: Dnes24.sk

Ako pri predstavovaní divadelnej sezóny 2014/2015 uviedol šéfdramaturg DAB Svetozár Sprušanský, divadlo si od uvedenia inscenácie sľubuje divácky záujem, okrem iného aj pre jej silný príbeh. „Predpokladáme, že ľudia ho v Cyranovi z Bergeracu nájdu a budú v ňom hľadať aj silné ľudské emócie, snahu získať milovanú osobu a lásku, ktorá stojí v epicentre hry,“ povedal Sprušanský.

Veršovaná komédia

Ako pripomenul, slávna veršovaná komédia francúzskeho novoromantizmu teší divákov po celom svete už od roku 1897. Cyrano miluje krásnu preciózku Roxanu. Keďže sa obávajúc sa výsmechu a jej odmietnutia pre svoj obrovský nos však svoju lásku tají. Tá sa zamiluje do mladého krásavca Kristiána, ktorému však chýba jemnosť ducha, ľahkosť a vzlet slova. Cyrano píše na objednávku zaľúbené listy Roxane v mene rytiera Christiana neznalého básnického umenia. Stáva sa tak nezištným sprostredkovateľom ich lásky a dokonca dopomôže mladým milencom k svadbe.

Všetko pre lásku

Záverečná scéna hry, keď je Cyrano smrteľne ranený a Roxana pochopí jeho lásku, patrí k najslávnejším scénam romantického divadla. „Rostand svojím Cyranom priniesol na svetové javiská ideál človeka veľkolepých vášní a hrdinských činov, ako aj čaro divadelnej poézie a efektný príbeh. Vlieva do myslí divákov hrdosť k vlastenectvu, životný esprit, odvahu, galantnosť a ochotu umrieť za vznešený ideál s eleganciou gaskonského rytiera,“ pripomínajú tvorcovia hry, ktorú bude režírovať Lukáš Brutovský. „Jej hlavnou a ústrednou témou bude naozaj motív lásky a toho, čo všetko človek pre ňu dokáže urobiť, i to, že niekedy nás dovedie až za hrob. Toho dôkazom je práve príbeh tejto slávnej romantickej, ako sa uvádza, heroickej komédie,“ pripomína Sprušanský.

Iskrivé verše

Cyrano z Bergeracu bude mať vo Veľkej sále DAB premiéru 27. februára a podľa tvorcov inscenácie ponúkne všetky atribúty romantickej hry. Teda patričný pátos, vtipné a iskrivé verše, dobové kostýmy, šermiarske výpady, humorné momenty, situácie exaltovaných emócií a vášnivej mladíckej energie a tiež príležitosti na herecké kreácie predovšetkým mladšej časti nitrianskeho hereckého súboru.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM