Rastislav Búgel Kultúra

V DAB zrekonštruovali 620 sedadiel: V jednom z nich našli historickú vstupenku

Komfortnejšie prostredie. Návštevníci Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre si budú môcť vychutnať inscenácie v novej sezóne v zrekonštruovanom hľadisku.

Ilustračný obrázok k článku V DAB zrekonštruovali 620 sedadiel: V jednom z nich našli historickú vstupenku
Foto: Rastislav Búgel

DAB po prvýkrát od otvorenia novej budovy v roku 1992 investovalo do výmeny 620 sedadiel a kresiel v hlavnej sále. Ich rekonštrukcia, vrátane technických prvkov, stála viac ako 60 000 eur.

Kilometer damašku

Na samotné prečalúnenie sa spotreboval takmer jeden kilometer talianskeho červeného damašku. „Vymenili sa tony zhrdzavených pružín a kovových rámov a opravila sa samotná drevená kostra stoličiek. Celý august pracoval 25-členný tím intenzívne na tom, aby sa všetky sedadlá stihli osadiť načas k prvému predstaveniu novej sezóny 2015/ 2016, ktorým bol muzikál Tisícročná včela,“ uviedla PR manažérka DAB Alena Orolínová.

Nutná výmena

Podľa slov koordinátora úseku umelecko-technickej prevádzky Jána Surovku bola výmena sedadiel v hľadisku Veľkej sály nutná. „Boli už vysedené, zdeformované, látka predratá, kovové prvky skorodované a vyžadovali si kompletnú rekonštrukciu. Zub času sa do nich za tie roky poriadne zahryzol. Pevne verím, že svojmu účelu budú slúžiť minimálne 20 rokov a vystriedajú sa na nich ďalšie nové generácie spokojných divákov,“ skonštatoval.

Našli historickú vstupenku

Orolínová dodala, že očalúnenie jednej stoličky trvalo približne hodinu. Zaujímavosťou je, že pri rekonštrukčných prácach bola v jednom z pôvodných sedadiel objavená vstupenka na prvé predstavenie v súčasnej budove DAB, ktorou bola pred 23 rokmi hra Geľo Sebechlebský.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM