Rastislav Búgel Kultúra

V DAB v Nitre našli 23 rokov starú vstupenku: Platila na úplne prvú inscenáciu v priestoroch divadla!

Vstupenka v hodnote 10,- Kčs pochádza z roku 1992, teda presne z obdobia, kedy sa začalo hrať v novej budove DAB v Nitre. Platila na predstavenie Geľo Sebechlebský, ktoré bolo prvou inscenáciou v nových priestoroch divadla.

Ilustračný obrázok k článku V DAB v Nitre našli 23 rokov starú vstupenku: Platila na úplne prvú inscenáciu v priestoroch divadla!
Zdroj: Dnes24.sk

Hlavnú postavu v hre stvárňoval Jozef Dóczy a jeho syn Jaroslav Dóczy zabezpečoval v tom období výrobu vstupeniek. Historická vstupenka milo prekvapila aj herečku Evu Pavlíkovú, ktorá účinkuje v novej budove nitrianskeho divadla od jej otvorenia.

Doslova manufaktúra

Jaroslav Dóczy: „Vstupenky sa v tom čase vyrábali oveľa náročnejšie, bola to doslova manufaktúra. Keď prišli z tlačiarne, tak sme ich po nociach zoraďovali, potom každú zvlášť číslovali a to všetko bola veľmi prácna ručná robota, keďže technológie neboli tak prepracované ako v súčasnosti. Potrebovali sme na to aj veľký priestor, na stôl sa nezmestili, takže boli porozkladané na zemi po celej miestnosti. Dodatočne sa na ne razil dátum, hodina a vstupné. Hodnota vstupenky bola 10,– Kčs.“

Objavili ho pri rekonštrukcii

Lístok na spomínanú hru objavili v jednom starom sedadle pri rekonštrukčných prácach v hlavnej sále DAB v Nitre, ktoré sa realizovali počas augusta 2015. Výmena všetkých 620 sedadiel, vrátane technických prvkov, stála viac ako 60 tisíc eur. Na samotné prečalúnenie sa spotrebovalo takmer jeden kilometer kvalitného talianskeho červeného damašku. Vymenili sa tony zhrdzavených pružín a kovových rámov, opravila sa samotná drevená kostra stoličiek.

25 členný tím pracoval intenzívne celý august na tom, aby sa všetky sedadlá stihli osadiť načas k prvému predstaveniu novej sezóny 2015/ 2016 Tisícročnej včele. Očalúnenie jednej stoličky trvalo približne 1 hodinu.

Ján Surovka, koordinátor pre UTP/ TÚ DAB v Nitre: „Sedadlá boli už vysedené-zdeformované, látka predratá, kovové prvky skorodované a vyžadovali si kompletnú rekonštrukciu, zub času sa do nich za tie roky poriadne zahryzol. Pevne verím, že svojmu účelu budú slúžiť minimálne 20 rokov a vystriedajú sa na nich ďalšie nové generácie spokojných divákov."

V DAB v Nitre našli 23 rokov starú vstupenku: Platila na úplne prvú inscenáciu v
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM