Webnoviny - Rôzne

V centre Nitry zrušili poslanci parkovné po 16:00

V centre Nitry v okolí pešej zóny sa od 19. októbra nebude platiť za parkovanie po 16:00.

Schválili to mestskí poslanci. Týka sa to ulíc Palárikova, Farská, Fraňa Mojtu, Kúpeľná, Sládkovičova, Mostná a Župné námestie. Doteraz sa tu za parkovanie platilo do 18:00 tak ako všade inde v meste. Výnimku sa mesto rozhodlo udeliť s cieľom oživiť pešiu zónu. Ľudia si chodia po práci radšej nakúpiť do obchodných centier, kde majú parkovanie zadarmo, poukazovali poslanci.

Zrušenie parkovného po 16:00 je zatiaľ prvé z viacerých plánovaných opatrení na oživenie pešej zóny. Samospráva chce podnikateľom napríklad umožniť spoločnú propagáciu v mestských médiách. Podmienkou je, že sa musia združiť a určiť si svojich zástupcov, s ktorými bude mesto ďalej rokovať. Za to by mali byť obchody na pešej zóne otvorené dlhšie ako do 18:00.

Budúci rok by sa ceny parkovného mali v Nitre znížiť. Rozhodovať sa o tom bude na decembrovom zastupiteľstve. “Myslíme si, že menej je niekedy viac. Momentálne máme v meste štyri okruhy parkovného, tak tu chceme urobiť určitú úpravu, ja by som bol za dva okruhy. Hľadáme aj iné formy platenia parkovného ako cez automat,” uviedol viceprimátor Štefan Štefek.

Výšku poplatkov za parkovanie radnica menila viackrát. Od októbra 2008 platili vodiči v centre za prvú hodinu 0,82 € a za každú ďalšiu hodinu 1,32 €. Na ostatných parkoviskách zaplatili 0,66 €. U obyvateľov sa tento krok nestretol s nadšením, preto v decembri poslanci parkovné upravili. Za prvú hodinu parkovania v súčasnosti platia vodiči v centre Nitry 0,50 € a za každú ďalšiu hodinu euro. V ostatných mestských častiach a na sídliskách sú sadzby nižšie.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM