Správy

V areáli Zoborského kláštora pribudne lesná lávka: VIZUALIZÁCIE víťazného návrhu

Nová lávka prevedie turistov okolo celého areálu. Podľa poroty by konštrukcia nemusela byť celá z kovu.

Ilustračný obrázok k článku V areáli Zoborského kláštora pribudne lesná lávka: VIZUALIZÁCIE víťazného  návrhu
3
Galéria
Zdroj: Marek Rudohradský, Natália Černeyová

Okolie zaniknutého Zoborského kláštora dostane novú podobu. Mesto Nitra už vybralo víťaza architektonicko-krajinárskej súťaže na revitalizáciu priestoru, ktorým je ateliér Rudohradský. „Ten teraz musí do vizualizácií zapracovať pripomienky komisie mesta a krajského pamiatkového úradu,“ informovala radnica.

Jedným z odporúčaní poroty je, že lávka môže prejsť na terén a nemusí byť kovová v celom svojom pozdĺžnom profile. Porota tiež odporúča neriešiť gabiónové prekrytie murív, zvážiť prítomnosť vodného prvku, ktorý bol v pôvodnom Kláštore signifikantný a preriešiť stvárnenie povrchov priestorov pre catering a pódium.

Prečítajte si tiež

Lesná lávka

Nosným motívom rekonštrukcie bývalého Zoborského kláštora bude lesná lávka, po ktorej sa návštevníci budú môcť prechádzať okolo celého areálu, mimo archeologickej lokality. „Neinvazívne tak môžu pozorovať postup prác archeológov,“ uviedli tvorcovia víťazného návrhu.

Z novej lávky bude vytvorený prístup do kultúrnej zóny pri Rákocziho altánku a tiež do ovocného sadu v okolí mníšskych eremitiek, muzeálnej zóny okolo Kostola sv. Jozefa aj do rekreačnej zóny. Jej súčasťou má byť zrekonštruovaný pôvodný skleníka. „Autori návrhu ho dopĺňajú o funkciu správcu s toaletami pre návštevníkov. V samotnom objekte skleníka a jeho tesnej blízkosti sa uvažuje o vytvorení náučnej bylinkovej záhrady s odkazom na mnícha Cypriána, ktorý tu pôsobil,“ doplnil mestský úrad.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

V areáli Zoborského kláštora pribudne lesná lávka: VIZUALIZÁCIE víťazného návrhu
3
Galéria
Zdroj: Marek Rudohradský, Natália Černeyová
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM