Správy

V akej vode sa to kúpeme? Hygienici si posvietili na kúpaliská v Nitrianskom kraji

Zistenia regionálnych hygienikov vás možno nemilo prekvapia. Na niektorých kúpaliskách v kraji odhalili nedostatky.

Ilustračný obrázok k článku V akej vode sa to kúpeme? Hygienici si posvietili na kúpaliská v Nitrianskom kraji
19
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) pokračovali v 27. týždni v odberoch vzoriek vôd na kúpanie. Vodu kontrolovali aj na umelých kúpaliskách v Nitrianskom kra­ji.

Nie všetky prešli kontrolou bez problémov.

Zistenia kontrolórov

„Pri výkone štátneho zdravotného dozoru bola zistená nízka reakcia vody v troch vzorkách bazénovej vody na LK Nitra. Prevádzkovateľ bol upozornený na vykonanie nápravných opatrení a opakovaných odberov vzoriek bazénovej vody,“ uvádza ÚVZ SR.

Bez nedostatkov obišli napríklad kúpaliská Margita-Ilona v Leviciach, letné kúpalisko Topoľčany i termálne kúpalisko Komárno.

„Prekročenie mikrobiologických ukazovateľov kvality vody na kúpanie bolo preukázané na základe ostatných odberov napr. v plaveckom bazéne vo Wellness Santovka, vo vonkajšom neplaveckom bazéne vo Wellness centre Patince, ale aj v bazéne pre deti v Thermal Park-u NITRAVA,“ vymenúvajú hygienici.

Na kúpaliskách boli nariadené opatrenia a opakovaný odber vzoriek na kontrolu kvality bazénovej vody. V správe ÚVZ SR sa neuvádza kúpalisko Štrand v Nových Zámkoch.

Prečítajte si tiež

Kúpanie v prírode

Vzorky vody odobrali pracovníci RÚVZ aj na prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou. V Nitrianskom kraji vyhoveli kvalitou vody na kúpanie len tri lokality, a to APÁLI – mŕtve rameno Váhu Komárno, štrkoviskové jazero Kava a vodná nádrž Duchonka.

Voda nevyhovela hygienickým požiadavkám a nie je vhodná na kúpanie na prírodnej vodnej ploche TONA Šurany. Znížená priehľadnosť bola zistená vo vodnej nádrži VD Kráľová.

Znížená priehľadnosť a zvýšená farba boli zistené aj na Lipovine – Bátovce. V ostatných zdravotne významných ukazovateľoch bola voda na kúpanie vyhovujúca.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Pre dovolenkárov

Letná sezóna na kúpaliskách v Nitrianskom kraji
19
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM