Rôzne

Užite si netradičnú prechádzku: Odhalia vám históriu nitrianskeho divadelníctva

Milovníkov divadla a nevšedných zážitkov čaká zaujímavé podujatie. Počas potuliek mestom sa dozvedia množstvo nového.

Ilustračný obrázok k článku Užite si netradičnú prechádzku: Odhalia vám históriu nitrianskeho divadelníctva
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

Zaujímavosti z histórie nitrianskeho divadelníctva sa môžu dozvedieť účastníci Divadelnej prechádzky, ktorá sa bude v Nitre konať 14. mája. Podujatie organizuje Divadelný ústav v rámci Noci múzeí a galérií nielen v Nitre, ale v rovnakom termíne aj vo Zvolene.

Trasa prechádzky

Prechádzka po divadelnej Nitre sa začne o 16.00 h na Ulici 7. pešieho pluku pred Starým divadlom Karola Spišáka. Odtiaľ bude jej trasa viesť centrom Nitry až po Svätoplukovo námestie a Župný dom.

Účastníkov bude na prechádzke sprevádzať lektorka a autorka nitrianskej časti projektu Divadelné prechádzky Slavka Civáňová.

Prečítajte si tiež

Nezabudnú na osobnosti

„Dozvedia sa na nej rôzne zaujímavosti z histórie nitrianskeho divadelníctva. Napríklad to, že „prehistória“ divadelných stánkov v Nitre siaha do roku 1765, keď dal biskup Ján Gustíni-Zubrohlavský v objekte piaristického gymnázia postaviť Theatrum Comicum, teda komické či veseloherné divadlo,“ uviedla Civáňová.

Na prechádzke okrem toho zaznejú aj informácie o divadelných scénach i osobnostiach, akými boli Jozef Bednárik či Adela Gáborová. „Budeme hovoriť napríklad o Národnom divadle Nitrianskej župy, o Klube Tatra, Roľníckom a Národnom dome so Sokolovňou i dejinách Divadla Andreja Bagara,“ doplnila Civáňová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM