Správy

Už by nemali vyschnúť: Stromy v Brezovom hájiku dostali zavlažovacie vaky

Brezový háj prechádza revitalizáciou, ktorej súčasťou je aj výsadba stromov. Nie všetky však prežili. Problém by mali vyriešiť špeciálne vaky.

Ilustračný obrázok k článku Už by nemali vyschnúť: Stromy v Brezovom hájiku dostali zavlažovacie vaky
Zdroj: Roman Oravec

V Brezovom háji prebehla rozsiahla výsadba stromov, niektoré však dlho nevydržali a vyschli. Pred podobným koncom by mali novovysadené stromy ochrániť zavlažovacie vlaky.

„Zavlažovacie vaky pomôžu nielen prežiť novovysadeným stromom, ale aj zvládnuť extrémne letné horúčavy a suchá, ktoré sú v posledných rokoch už samozrejmosťou,“ informuje radnica.

Prečítajte si tiež

Zavlažovacie vaky dostali aj stromy na Bratislavskej aj pri výbehu psov na Wilsonovom nábreží. Celkovo mesto použilo 350 takýchto vakov.

„Vaky vo všeobecnosti pomáhajú pri zálievke drevín formou spomalenia prietoku, to znamená, že napríklad z vaku s objemom 80 litrov pomaly vyteká voda niekoľko hodín, neodtečie po povrchu, ale pomaly presiakne do väčšej hĺbky a tým by mala rovnomernejšie a efektívnejšie zavlažiť koreňový systém dreviny. Vaky sú nápomocné najmä v prvých dvoch rokoch po založení výsadieb, následne môžu byť inštalované k novšie vysadením stromom v meste," vysvetlil Štefan Lančarič z Odboru životného prostredia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM