Správy

Utečencom slúži aj veľkokapacitné centrum na Agrokomplexe: Denne ho navštívi 50 ľudí

V druhej polovici marca otvorili na Agrokomplexe veľkokapacitné centrum, ktoré je určené vojnovým utečencom z Ukrajiny. Núdzovo v ňom môžu aj prespať.

Ilustračný obrázok k článku Utečencom slúži aj veľkokapacitné centrum na Agrokomplexe: Denne ho navštívi 50 ľudí
8
Galéria
Zdroj: Hasičský záchranný zbor

Veľkokapacitné centrum v Nitre pre Ukrajincov utekajúcich pred vojnou vybavilo počas dvoch týždňov fungovania 1 686 utečencov. Pracovníci centra vykonali 178 zmien adries a 55 utečencov našlo dlhodobé ubytovanie, informovala o tom hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová.

Môžu aj prespať

Počas prvého týždňa prevádzky navštívilo centrum denne zhruba 150 osôb, od začiatku apríla sa tento počet znížil na 50 denne. Veľkokapacitné centrum funguje 24 hodín denne, príslušníci HaZZ spolu s členmi dobrovoľného hasičského zboru ho koordinujú a riadia v 12-hodinových zmenách.

V centre je k dispozícii detský kútik aj miesto na prebaľovanie s hygienickými potrebami. V prípade nutnosti môžu utečenci v centre prespať, čo od začiatku jeho prevádzky využilo na jednu noc osem osôb.

Prečítajte si tiež

Otvorili ho koncom marca

Veľkokapacitné centrum v Nitre na Akademickej ulici v areáli Agrokomplexu je otvorené od 21. marca tohto roka. Zriadilo ho Ministerstvo vnútra SR, sídli v ňom cudzinecká polícia, úrad práce a Medzinárodná organizácia pre migráciu IOM.

Na chod a potreby v centre dohliadajú príslušníci HaZZ, dobrovoľní hasiči, rehoľné sestry, pracovníci Červeného kríža a tlmočníci. Utečenci majú po príchode do centra k dispozícii minimálne päť pracovísk s príslušníkmi z oddelení cudzineckej polície, zamestnancov z ÚPSVR, koordinátorov na dlhodobé ubytovanie, pracovníkov Migračného úradu Ministerstva vnútra SR a zamestnancov z Centra právnej pomoci zriadeného Ministerstvom spravodlivosti SR.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Veľkokapacitné centrum pre Ukrajincov na Agrokomplexe
8
Galéria
Zdroj: Hasičský záchranný zbor
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM