Tlačové správy Tlačové správy

Urobte svoju domácnosť energeticky efektívnou

V minulosti sa veľmi na energetickú efektívnosť bytoviek veľmi nemyslelo. Hlavne nie pri stavbe panelových domov, vtedy bolo prioritou postaviť čo najviac bytov za lacné peniaze a zároveň veľmi rýchlo.

Ilustračný obrázok k článku Urobte svoju domácnosť energeticky efektívnou
Zdroj: TASR

Aj preto je dnes zateplenie stropu, strechy a celého domu úplne bežné a veľmi výhodné. Čo by ste však mohli okrem zateplenia pridať, aby sa vaša domácnosť stala skutočne energeticky efektívnou?

Podlahové vykurovanie

Vedeli ste o tom, že podlahové kúrenie je oveľa efektívnejšie a lepšie pre zdravie ako to klasické radiátorové? Prečo? Pretože miestnosť vyhrieva rovnomerne, nevíri vzduch, čo je veľmi vítané pre astmatikov a alergikov a hlavne dokáže znížiť náklady na vykurovanie oproti klasickému kúreniu aj viac ako o 40 %. Jeho nevýhodou je, že ak váš dom/byt už stojí, inštalácia je pomerne obtiažna a aj finančne náročná.

Dobre tesniace okná

Ďalšia zaujímavosť – viac tepla uniká cez okná ako cez steny. Ako je to možné? Jednoducho, sklo totiž nie je žiadny izolant, jediné, čo funguje ako izolácia, je vzduch medzi sklenými výplňami. Takže ak chcete zabrániť najväčšiemu úniku tepla, zaobstarajte si minimálne trojkomorové okná. Nezabudnite vymeniť strešné okná, ktoré môžu spôsobiť skutočne veľký rozdiel.

Správny spôsob kúrenia

Veľmi dôležitý je aj správny spôsob kúrenia, tu sú jeho najdôležitejšie zásady. Teplota v izbe by nemala nikdy byť vyššia ako 21,5°C, na noc ju pokojne môžete znížiť na 18 – 19°C a počas vašej neprítomnosti v byte môžete kúrenie úplne vypnúť. Veľmi dôležité je aj správne vetranie – vetrajte nárazovo, otvorte dvere, okná a zatvorte približne o takú minútu. Je to oveľa účinnejšie, ako mať hodinu otvorené okno na ventilačku. Nezabudnite ani na to, že radiátory by nemali byť ničím prikryté, aj z tohto dôvodu je lepšie podlahové kúrenie, ktoré vás nijako neobmedzuje v rozmiestnení nábytku. Staňte sa aj vy efektívnou domácnosťou a ušetrite nemalé náklady.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM