Rastislav Búgel Samospráva

Úradníci musia prerobiť správu o debarierizácii: Poslanci vravia o výsmechu postihnutým občanom!

Nitrianskej radnici sa nepáči informačný materiál, ktorý vypracovali mestskí úradníci o odstraňovaní bariér pre zdravotne postihnutých ľudí. Zastupiteľstvo sa ním malo zaoberať na svojom marcovom zasadnutí.

Ilustračný obrázok k článku Úradníci musia prerobiť správu o debarierizácii: Poslanci vravia o výsmechu postihnutým občanom!
Zdroj: Dnes24.sk

Napokon sa však Informačná správa o plnení akčného plánu „Nitra pre všetkých“ z rokovania mestských poslancov stiahla. Podľa primátora Jozefa Dvonča vypracovali pracovníci mestského úradu správu chybne, pretože pôsobila dojmom, ako by si mesto pri odstraňovaní bariér neplnilo svoje vlastné predsavzatia a plány. Podľa viacerých mestských poslancov zo správy vyplýva, že sa v oblasti odstraňovania bariér pre postihnutých občanov nespravilo v Nitre takmer nič.

Výsmech postihnutým občanom

„Správa o plnení akčného plánu Nitra pre všetkých je iba formálny dokument, bez reálnych dopadov. Je to výsmech do očí postihnutým občanom,“ skonštatovala mestská poslankyňa Anna Šmehilová. „Je to úplný blud. Ak sa nerobia ani aktivity, na ktoré sa aj našli a vyčlenili peniaze, tak je to na pováženie,“ myslí si poslanec Jozef Weber.

Zle napísaná správa

Dvonč priznal, že správa o plnení úloh pri budovaní bezbariérového mesta bola napísaná zle a pôsobí dojmom, akoby sa v Nitre v tomto smere spravilo veľmi málo. „Ten materiál nebol dobrý, pretože vôbec neodráža to, čo sa pri debarierizácii urobilo. Mesto Nitra päť rokov po sebe vyvíja mnohé aktivity. Mestské služby zabezpečili budovanie bezbariérových chodníkov, odstránili sa výtlky na komunikáciách. Máme v mestskej autobusovej doprave 96 percent bezbariérových autobusov. Na mestskom úrade máme inštalované slučky, ktoré pomáhajú pri orientácii nevidiacim a v správe o tom nie je nič! Všade sa o to staráme a naraz podľa správy neplníme akčný plán. Len preto, že materiál je možno nedostatočne vypracovaný,“ skonštatoval Dvonč.

Musia ju prepracovať

Podľa primátora musia mestskí úradníci správu prepracovať tak, aby v nej boli všetky aktivity, ktoré mesto pri odstraňovaní bariér doteraz urobilo. „Poviem úplne otvorene, že táto vec nám asi ušla. Pri tvorbe tohto materiálu, ten dotyčný, čo to písal, asi nemal všetky informácie. Čiže zrejme poveríme niekoho, kto obíde všetky oddelenia a pozrieme si investičné akcie, ktoré sa v tomto urobili. Posúdime ich s akčným plánom a až na základe toho dáme materiál do zastupiteľstva a budeme hovoriť o tom, ako sa akčný plán plní, alebo neplní,“ povedal Dvonč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM