Správy

Úrad jadrového dozoru rozhodol: Povolil spustenie 3. bloku elektrárne Mochovce

Mochovce získali dôležité rozhodnutie. Tretí blok jadrovej elektrárne dostal povolenie na spustenie.

Ilustračný obrázok k článku Úrad jadrového dozoru rozhodol: Povolil spustenie 3. bloku elektrárne Mochovce
10
Galéria
Zdroj: TASR

Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR vo štvrtok vydal povolenie na uvádzanie 3. bloku jadrovej elektrárne (JE) Mochovce do prevádzky. Zároveň vydal súvisiace povolenia na nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi a vyhoretým jadrovým palivom a na predčasné užívanie stavby.

Informovala o tom riaditeľka kancelárie ÚJD Miriam Vachová. Zavážanie paliva do reaktora bude možné až po nadobudnutí právoplatnosti povolenia.

„Vo vydanom rozhodnutí sa ÚJD SR vyrovnal s vecnými aj formálno-procesnými pripomienkami doručenými k návrhu rozhodnutia a stanovil podmienky procesu uvádzania 3. bloku JE Mochovce do prevádzky s dôrazom na jadrovú bezpečnosť ako najvyššiu prioritu,“ uviedol ÚJD.

Vydané rozhodnutie je aktuálne doručované verejnou vyhláškou. Po jeho doručení budú mať oprávnené osoby možnosť sa v zákonnej lehote k rozhodnutiu vyjadriť.

„Z legislatívneho hľadiska je zavážanie paliva, ktorým sa začína uvádzanie zariadenia do prevádzky, možné až po nadobudnutí právoplatnosti vydaného rozhodnutia ÚJD SR,“ upozornil úrad.

Dôsledná kontrola

Úrad jadrového dozoru zdôraznil, že dôsledne kontroloval a vyhodnocoval všetky oblasti, preukazujúce technickú a kvalitatívnu pripravenosť 3. bloku na zavezenie paliva.

Pripravenosť reaktorového bloku na zavezenie prvej palivovej kazety a začiatok aktívnych skúšok musel investor preukázať komplexne vo všetkých posudzovaných oblastiach, od dokončenia stavebných objektov cez ukončenie montáže technologických systémov, úspešné overenie projektových funkcií sériou neaktívnych systémových a integrálnych testov, odstránenie zistených nedostatkov a nedorobkov, zabezpečenie požiarnej a radiačnej ochrany, ochrany životného prostredia až po pripravenosť personálu a prevádzkovej dokumentácie.

Slovensko aktuálne

Vydaniu povolení predchádzala rozsiahla inšpekčná, kontrolná a analytická činnosť inšpektorov ÚJD a ich externej podpory, ktorá sa vzhľadom na spôsob manažmentu stavby uskutočnila podľa úradu v omnoho extenzívnejšom rozsahu, ako je bežný štandard a ako tomu bolo pri povoľovaní uvádzania do prevádzky prvých dvoch blokov elektrárne či pri povoľovacích procesoch podobného typu.

Zvýšené náklady

Generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček dodal, že jadrové palivo do reaktora je už pripravené v sklade čerstvého paliva.

„Našou najvyššou prioritou pri uvádzaní bloku do prevádzky je bezpečnosť a takto budeme pristupovať aj k nasledujúcej fáze fyzikálneho a energetického spúšťania. Máme desiatky rokov skúseností s prevádzkou jadrových blokov a veľmi schopný tím slovenských odborníkov, ktorí budú mať celý tento proces pod plnou kontrolou,“ uviedol Strýček.

Nový jadrový blok v Mochovciach bude mať inštalovaný výkon 471 megawattov, čo pokryje približne 13 % z celkovej spotreby elektriny.

Po nábehu výroby sa stane Slovensko sebestačným v zásobovaní krajiny elektrickou energiou.

Termín ukončenia dostavby Mochoviec bol niekoľkokrát odložený a náklady na výstavbu sa z pôvodne odhadovaných troch miliárd eur takmer zdvojnásobili. Štvrtý blok elektrárne by mal byť dokončený v budúcom roku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

3. blok jadrovej elektrárne Mochovce
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM