Monika Földešiová Rôzne

Univerzita chce opäť budovať internáty

V poradí 53. akademický rok sa dnes slávnostne začal na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. V tomto roku je na univerzite zapísaných 12.677 študentov, z ktorých 5118 nastupuje do prvých ročníkov.

Viac ako 8500 študentov je na dennej forme štúdia, zvyšný počet tvoria externisti. Najväčší záujem je už tradične o štúdium na Filozofickej fakulte, kde k najpreferova­nejším odborom patrí masmediálna komunikácia, marketing, reklama, žurnalistika, informatika a štúdium cudzích jazykov s prekladateľstvom.
Ako vo svojom príhovore uviedol rektor UKF Libor Vozár, univerzita je šiestou najväčšou na Slovensku a v oblasti vedeckej produktivity jej patrí ôsma priečka. „Tento rok nás čaká pripomienkovanie a prijímanie novej vysokoškolskej legislatívy spolu s legislatívou, ktorá sa týka vedy. Vítam kultúru kvality, ktorá sa zavádza na vysokých školách i zmeny v postavení externého štúdia, ktoré by sa malo zrovnať s dennou formou,“ uviedol Vozár.
V novom akademickom roku chce UKF pokračovať v budovaní ubytovacích kapacít pre svojich študentov. K jej súčasným internátom by mal v priebehu tohto roka pribudnúť nový internát po Strednej odbornej škole na Nábreží mládeže, ktorý univerzita kúpila od Nitrianskeho samosprávneho kraja. K ďalším prioritám bude patriť budovanie vedeckých a výskumných pracovísk. „Dôležitá je tiež internacionalizácia univerzity, spolupráca so zahraničnými univerzitami, študovanie v cudzích jazykoch a medzinárodná akceptácia našej vedeckej činnosti,“ dodal Vozár.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM