Správy

Unikátne hradisko Slovanov opäť láka turistov: Začínajú sa komentované prehliadky

Pre všetkých milovníkov histórie pripravila Nitrianska organizácia cestovného ruchu komentované prehliadky hradiska Valy.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne hradisko Slovanov opäť láka turistov: Začínajú sa komentované prehliadky
Zdroj: TASR/Martin Palkovič

Komentovaný sprievod na hradisku Valy v Bojnej sa bude konať každú sobotu. Prvá prehliadka je pripravená v sobotu 11. júna.

Jedinečné sprevádzanie priblíži život na Staroslovanskom hradisku v období Veľkej Moravy.

Prečítajte si tiež

Patrí k najvýznamnejším

Hradisko Valy je rekonštrukciou osídlenia Slovanov priamo v prírode a jedným z najvýznamnejších archeologických lokalít v strednej Európe.

„V 9. storočí bolo významným opevneným mocenským centrom, ležiacim na obchodnej ceste medzi Ponitrím a Považím, v ktorom obyvatelia prijali kresťanstvo ešte pred príchodom sv. Cyrila a Metoda,“ uvádza Nitrianska organizácia cestovného ruchu.

Komentovaný sprievod na hradisku Valy sa bude konať každú sobotu o celej hodine od 12.00 do 18.00. Sprievodca návštevníkov privíta pri historickej rekonštrukcii vstupnej brány hradiska Valy.

Poklady hradiska

Pri vstupe na hradisko sa od sprievodcu dozviete zaujímavé informácie o vzniku a význame hradiska. Nasledovať bude presun spoločne so sprievodcom do centra bývalého miesta života Slovanov, kde sa návštevníci okrem zaujímavostí o ich živote dozvedia aj o tom, čo predchádzalo zániku a znovuobjaveniu pokladov hradiska.

„Okrem toho počas celého leta bude pre návštevníkov Bojnej sprístupnené Archeologické múzeum Veľkej Moravy denne v čase od 10.00 do 16.00 hodiny,“ dodáva NOCR. Sprevádzanie nie je nutné vopred rezervovať.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM