Rastislav Búgel Kultúra

Unikátne dielo v obrazoch: Rezbár Šrank vytvoril Poslednú večeru v životnej veľkosti

Unikátnu drevorezbu vytvoril umelecký rezbár Peter Šrank z Veľkého Lapáša. Podobizeň Ježiša a dvanástich apoštolov vyhotovil v životnej veľkosti.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne dielo v obrazoch: Rezbár Šrank vytvoril Poslednú večeru v životnej veľkosti
Zdroj: TASR

Z topoľového dreva vyrezal podobizeň Krista a jeho dvanástich apoštolov počas poslednej večere. Všetky postavy sú vyhotovené v životnej veľkosti a dielo je jediným na Slovensku, ktoré vytvoril jeden autor. „Existuje súbor trinástich sôch, z ktorých každá má iného autora. Na tom diele to je cítiť, nepôsobí ako jeden celok, vidno, že každá socha má iný rukopis,“ tvrdí Šrank. Súsošie bude počas obdobia Veľkej noci umiestnené v parku pri kostole vo Veľkom Lapáši. Práve v kostole prišiel umelec na myšlienku vytvoriť poslednú večeru. „Zo dňa na deň som v lete zostal sám a hľadal som zmysel môjho ďalšieho života. Prišiel som do kostola a stál som na mieste, kde je na stene nápis – ja som cesta, pravda, život – a pod ním je namaľovaná posledná večera. Vtedy som sa rozhodol,“ opísal začiatok vzniku diela Šrank.

Každá socha vážila 200 kilogramov

Drevorezba začala vznikať počas vianočných sviatkov. Autor pracoval po večeroch po návrate z práce a najmä počas víkendov. Na výrobu sôch použil drevo z čerstvo vypílených vyše 60-ročných topoľov. Použil 13 kusov dreva s výškou 140 centimetrov a priemerom do 90 centimetrov. Každá socha v čase jej vzniku vážila zhruba 200 kilogramov. „Drevo bolo mokré, teraz už preschlo, takže aj tie sochy vážia menej,“ tvrdí Šrank. Pri práci používal dláta rôznych šírok, ale aj motorovú pílu. „To sa nezdá, no minul som do nej vyše 40 litrov benzínu.“

Najdlhšie vznikal Judáš

Autor sa usiloval zachytiť moment, v ktorom Kristus hovorí svojim apoštolom „ja som cesta, pravda, život“. Všetci ho počúvajú s výnimkou Judáša, ktorý ho zradí. Judáš má ako jediný z apoštolov zatvorené oči a namáča si chlieb do misky s vodou. Práve túto postavu tvoril Šrank ako poslednú a jej výroba trvala najdlhšie. „Chcel som v nej zachytiť niekoho konkrétneho. Koho, to si nechám pre seba. Každý má svojho Judáša,“ konštatoval autor. Posledná večera je zatiaľ jeho najväčším dielom a podľa vlastných slov aj najvydarenejším.

Posledná večera
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM