Správy

V nitrianskej nemocnici je neúnosná situácia, unavení lekári odmietajú slúžiť

Šéf rezortu zdravotníctva má pred sebou vyhrotený stav v nitrianskej fakultnej nemocnici. Chýbajú lekári, hlási sa nepohoda a únava.

Operačné sály na oddelení anestéziológie v nitrianskej fakultnej nemocnici majú fungovať len na 50–70 percent. Situácia je alarmujúca, lekári sú unavení, pracujú nad limit, vedenie nemocnice sa stretáva s ich neochotou.

O probléme v utorok na brífingu v Bratislave informovali lekárski odborári, navyše pripomenuli, že v Nitre chýbajú anestéziológovia a plánované operácie pacientov musia lekári odkladať.

K anestéziológom sú posielaní pacienti v ohrození života. Riešia najťažšie zdravotné stavy, ťažké autonehody, úrazy, metabolické rozvraty, uspávajú tiež pacientov k operačnému výkonu.

PREČÍTAJTE SI: Veľká strata pre divadelný svet: Zomrel herec Ján Kováčik (†89)

Ide o zdravie pacienta

„Odklad operácií môže naštrbiť zdravie pacienta," povedal Radoslav Herda z občianskeho združenia Slovenský pacient. Mnohých pacientov posielajú domov s presunutým termínom operácií na neskôr, upozornil šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský, ktorý v nemocnici pracuje ako lekár.

„Keď sa situácia nebude riešiť, môžu poodchádzať aj ostatní lekári z oddelenia,„ povedal Visolajský. To už podľa neho môže vážne ochromiť situáciu v celej nemocnici, keďže "ide o jedno z najdôležitejších oddelení“.

PREČÍTAJTE SI: Krádež neďaleko Nitry: Zlodej sa vlámal do viničného domčeku

Požadujú kontrolu z ministerstva

Odborári spolu so združením pacientov vyzvali v otvorenom liste Druckera, aby poslal do nemocnice kontrolu, pričom tak mal urobiť už po prvej medializácii prípadu. Kontrola by sa mala pozrieť na to, či je v nemocnici dostatočný počet personálu. Druckera zároveň požiadali, aby odvolal riaditeľa nitrianskej nemocnice Jozefa Valockého (Smer-SD).

„Má za sebou viacero káuz, napríklad bielenie karty novorodenca a nerieši ani situáciu s anestéziológmi," povedal Visolajský.

Na budúci týždeň je naplánované stretnutie lekárov z oddelenia s ministrom Druckerom.

PREČÍTAJTE SI: Polícia s plnými rukami práce. V hre extáza, krádež káblov i smrteľná havária

Zlá atmosféra na pracovisku

Pracovná atmosféra v nemocnici nie je podľa Visolajského pod Valockým priaznivá. Problém na oddelení je podľa odborárov od decembra. Odvtedy mali odísť asi ôsmi lekári, najmä „pre zlé pracovné podmienky a ignorovanie problémov“. Valocký za nich podľa Visolajského poriadne nehľadal náhradu.

Na oddelení má v súčasnosti pracovať asi desať atestovaných lekárov. „Ale na počet úväzkov je to asi osem a pol lekára,“ povedal. Bežne podľa neho funguje na oddelení desať až jedenásť operačných sál. „Posledné týždne je to päť, šesť, sedem sál,“ povedal Visolajský.

PREČÍTAJTE SI: Bola to úkladná vražda! Polícia má detaily likvidácie nitrianskeho podnikateľa

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM