Monika Földešiová Rôzne

UKF rozširuje svoje študijné odbory

Na nitrianskej Univerzite Konštantína Filozofa môžete od budúceho akademického roka študovať ešte viac. Katedra areálových kultúr Fakulty stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre otvára v budúcom akademickom roku nový študijný

Podľa informácie vedúceho katedry Tibora Žilku sa nový študijný program, jediný tohto zamerania na Slovensku, orientuje na hodnoty a osobitosti českej kultúry, poskytuje široký priestor na výskum českej etnicity, kultúry, jazyka, literatúry, histórie, minulého aj súčasného spoločenského života českého národa, poznatky z dejín česko-slovenských, česko-maďarských, česko-nemeckých a česko-poľských kultúrnych a politických vzťahov. Primeraná pozornosť okrem dejín „historických krajín Koruny českej“, dejín českého jazyka, literatúry, umenia bude venovaná aj obdobiu spoločného súžitia Čechov a Slovákov v rámci Československa. „Študijný program vytvára dostatočný priestor na osvojenie si českého jazyka v kontexte ostatných západoslovanských jazykov, ako aj na vytvorenie si celostného obrazu o tradíciách a perspektívach českej kultúry v súčasnosti,“ konštatoval Žilka.
Študijný program bude pracovisko uskutočňovať okrem vlastných kapacít aj v úzkej spolupráci s vybranými pracoviskami univerzity, v spolupráci s mimouniverzitnými vzdelávacími subjektmi, univerzitami v zahraničí, ako sú Masarykova univerzita v Brne, Univerzita Palackého v Olomouci, Jihočeská univerzita v Českých Budejoviciach a za podpory Veľvyslanectva Českej republiky na Slovensku. Prednášky a semináre sa budú realizovať v dohodnutých priestoroch univerzity, vybrané praktické disciplíny v zariadeniach kultúrnych inštitúcií. Súčasťou vzdelávacieho procesu a poznania českých reálií budú exkurzie do Čiech či diskusie s českými odborníkmi v jednotlivých oblastiach kultúry. Pre študentov sú dispozícii knižné fondy na Katedre areálových kultúr, v univerzitnej knižnici a v študovni. Študijná literatúra je v uvedených fondoch aktualizovaná na základe potrieb študijného programu i nových výsledkov výskumu.
Absolvent bakalárskeho štúdia bude spôsobilý zapojiť sa do pracovného procesu, kde zúročí svoje poznatky o českej kultúre, spoločnosti, politike, ekonomike, tradíciách, histórii, ale aj českej mentalite. V praxi nájde uplatnenie na pozíciách stredného a nižšieho manažmentu vo firmách spolupracujúcich s Českou republikou, v kultúrno-spoločenských inštitúciách, v masmédiách a vydavateľstvách, ale aj v prekladateľstve a tlmočníctve, v oblasti cestovného ruchu, v štátnej a verejnej správe, v hospodárskej a podnikateľskej sfére, v medzinárodných spoločnostiach a v mimovládnych organizáciách, špeciálnych centrách zapojených do projektov a operačných programov zameraných na výskum stredoeurópskeho kultúrneho priestoru. Absolventi s výbornou znalosťou češtiny sa môžu uplatniť aj v diplomatických službách.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM