Správy

UKF reaguje na situáciu na Ukrajine: Študentom pomôže finančne aj bezplatným ubytovaním

Vojna na Ukrajine zasiahla do všetkých oblastí životov našich východných susedov. Pomocnú ruku podáva aj jedna z nitrianskych univerzít.

Ilustračný obrázok k článku UKF reaguje na situáciu na Ukrajine: Študentom pomôže finančne aj bezplatným ubytovaním
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Na aktuálnu situáciu promptne zareagovala aj Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. Priniesla balík pomoci.

Pripravili konkrétnu pomoc

„Univerzita Konštantína Filozofa sa pripája k výzve prezídia Slovenskej rektorskej konferencie a odmieta vojenský útok na Ukrajinu. Spolu so slovenskými univerzitami vyjadruje podporu nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny a solidaritu s jej obyvateľmi, vyzýva zastaviť krviprelievanie a varuje pred ďalším predlžovaním humanitárnej katastrofy," píše UKF vo svojom stanovisku.

Vedenie univerzity preto vo vzťahu k svojim zahraničným študentom, v záujme eliminovať dopady ozbrojeného vojenského konfliktu na Ukrajine, prijala konkrétne opatrenia.

„Tieto sa týkajú najmä poskytnutia jednorazovej finančnej podpory, odpustenia ubytovacích poplatkov v ubytovacích zariadeniach UKF, ako aj oblasti štúdia a osobného života všetkých študentov, ktorých vojnový konflikt na Ukrajine dostal do neriešiteľnej životnej situácie," informuje nitrianska univerzita.

Prečítajte si tiež

Odpustenie poplatkov aj finančná podpora

Jednou z foriem pomoci je aj jednorazová sociálna podpora vo výške 150 eur, ktorú môžu využiť všetci študenti, ktorým vojnová situácia skomplikovala ži­vot.

„O sociálnu podporu môžu požiadať všetci študenti, ktorých vojnový konflikt dostal do náročnej životnej situácie, bez ohľadu na národnosť. Po schválení žiadosti rektorom univerzity budú finančné prostriedky študentom vyplatené v hotovosti v pokladniciach UKF – podrobnejšie informácie o termínoch a miestach vyplácania vám budú včas oznámené," informuje univerzita. Žiadosť nájdete po kliknutí na TENTO odkaz.

Ďalšou formou pomoci je aj odpustenie poplatku za ubytovanie za mesiac marec a apríl.

„Vzhľadom na ozbrojený vojenský konflikt na Ukrajine vedenie Univerzity Konštantína Filozofa vyzýva všetkých zahraničných študentov, aby sa v prípade potreby obrátili na Študentské centrum UKF. Študenti môžu kontaktovať manažéra centra, ktorým je Mgr. Miroslav Tvrdík, PhD., alebo určených poradcov. Pre študentov, ktorí komunikujú v ukrajinskom jazyku, je k dispozícii Mgr. Valerii Volodymyrovych Popovych, poradenské služby pre rusky hovoriacich študentov zabezpečuje Mgr. Pavol Vakoš. Obrátiť sa môžete aj na Oddelenie pre medzinárodné vzťahy," dodáva vedenie UKF.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM