Rastislav Búgel Kultúra

Ukážky zo života v rannom stredoveku: Pribinova Nitrawa aj tento rok!

Historický veľkomoravský sprievod, vojenské tábory, šiatre obchodníkov i stredovekú tavernu ponúkne aj tento rok historický festival Pribinova Nitrawa. Konať sa bude na nitrianskom hradnom kopci v rámci celomestských osláv Nitra, milá Nitra počas 4. a 5. júla.

Ilustračný obrázok k článku Ukážky zo života v rannom stredoveku: Pribinova Nitrawa aj tento rok!
Foto: Rastislav Búgel

Program sa po obidva dni začne už doobeda. Návštevníci sa môžu tešiť na veľký sprievod v historických kostýmoch, súboje a ukážky zo života v období ranného stredoveku.

„Budeme mať nových remeselníkov, viacej táborísk i ochutnávku dobových jedál. Ja som veľmi rád, že sa postupne rozširuje štýl Living History. Rastie nám počet účastníkov a aj záujem historických skupín zúčastniť sa na Nitrawe. Je to aj preto, že sa snažíme o zachovanie dobovej „čistoty“. Nerobíme nejaký historický mišmaš, ale orientujeme sa len na včasný stredovek a snažíme sa udržať štýlovosť a presnosť. A to láka ďalších nadšencov, ktorí chcú prísť. Žiaľ, hradný kopec má svoje limity a neunesie viac ľudí, ale aj tak tu budeme mať takmer stovku účastníkov v historických odevoch," hovorí organizátor Pribinovej Nitrawy Daniel Balko.

Súčasťou historického festivalu bude opäť aj ochutnávka dobových jedál, ktoré v čase ranného stredoveku pozostávali najčastejšie z rôznych obilninových kaší. Novinkou tohtoročnej Nitrawy však bude aj ukážka kniežacej hostiny. „Pokúsime sa s našimi partnermi urobiť niečo ako VIP hostinu z obdobia Veľkej Moravy. Čiže nebudú to len klasické kaše, ale pokúsime sa zrekonštruovať aj náročnejšie jedlá. Nebude to možné spraviť pre všetkých návštevníkov, ale možno pre nejakých 28 ľudí to vyjde. Teraz uvažujeme, či možnosť zúčastniť sa ponúkneme prípadným návštevníkom z partnerských miest Nitry, alebo budeme žrebovať spomedzi návštevníkov festivalu,“ povedal Balko. Druhou veľkou novinkou Pribinovej Nitrawy má byť aj veľké nočné predstavenie venované slovanskej mytológii. Zúčastní sa na ňom niekoľko desiatok účinkujúcich, ktorí budú pri svetle fakieľ rozohrávať scénky z mýtov starých Slovanov.

Čítajte tiež:

Mestské slávnosti Nitra, milá Nitra, Pribinove a Cyrilo-metodské slávnosti: TOTO všetko prinesú

V bývalých kasárňach sú pozostatky kostolíka: Pri jeho základoch odhalia pamätník!

Foto: ilustračné

Pribinova Nitrawa
25
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM