Správy

Týždeň vo veľkokapacitnom centre v Nitre: Prešlo ním vyše TISÍC utečencov, FOTO

Do veľkokapacitného registračného centra v Nitre prišlo cez týždeň vyše tisíc utečencov, ktorí žiadajú o dočasné útočisko kvôli vojne na Ukrajine.

Ilustračný obrázok k článku Týždeň vo veľkokapacitnom centre v Nitre: Prešlo ním vyše TISÍC utečencov, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

V Nitre od pondelka 21. marca funguje veľkokapacitné registračné centrum pre utečencov z Ukrajiny. Za týždeň tu o dočasné útočisko požiadalo 1 048 osôb. Informovala nás o tom riaditeľka Oddelenia cudzineckej polície v Nitre Veronika Horváthová.

Pomáhajú aj dobrovoľníci

V centre, ktoré sa nachádza mimo výstavných priestorov Agrokomplexu, bolo otvorených 15 pracovísk pre potreby registrácie.

Počet pracovníkov v službe prispôsobujú potrebám. Vypomáhajú aj dobrovoľníci.

Aká je situácia?

Podľa riaditeľky oddelenia už nápor utečencov nie je taký veľký. „Tým, že je menší nápor na vonkajšiu hranicu s Ukrajinou, v priemere denne cez všetky hraničné priechody prejde do 3 000 ľudí, sa znižuje aj počet registrácií o dočasné útočisko. Teda registrácie majú klesajúcu tendenciu a z toho dôvodu bolo potrebné prehodnotiť počet síl a prostriedkov v službe. Počet policajtov bol znížený a boli ponechaní k priamemu výkonu služby na vlastných útvaroch,“ dodala riaditeľka oddelenia Veronika Horváthová.

Ako uvádza Ministerstvo vnútra SR do 27. marca prešlo slovensko-ukrajinskými hranicami 282 886 utečencov. O dočasné útočisko na Slovensku od 1. marca požiadalo vyše 54-tisíc osôb.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Veľkokapacitné registračné centrum v Nitre pre utečencov z Ukrajiny
7
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM