Rastislav Búgel Kultúra

Turistov lákal na Nitriansky hrad vynovený areál a podujatia: Na hradnú vežu ich vystúpilo viac ako 4000

Tohtoročnú letnú turistickú sezónu na Nitrianskom hrade možno už dnes hodnotiť ako úspešnú aj napriek tomu, že potrvá ešte takmer dva mesiace.

Ilustračný obrázok k článku Turistov lákal na Nitriansky hrad vynovený areál a podujatia: Na hradnú vežu ich vystúpilo viac ako 4000
Foto: Rastislav Búgel

Podľa slov riaditeľky neziskovej organizácie Castellum Veroniky Pleštinskej sa počas leta podarilo na hrade zorganizovať množstvo podujatí, ktoré tam prilákali aj nemalý počet turistov. S veľkým záujmom sa stretlo Leto na Nitrianskom hrade 2015, v rámci ktorého sa konali v Gotickej priekope koncerty a premietania filmov.

Filmy a koncerty

„Tento rok sme na hrade privítali také hviezdy ako napríklad mladú speváčku Katarziu, stálicu na slovenskom hudobnom nebi Janais či teleso Komorného orchestra ZOE. Všetky koncerty boli naplnené a atmosféra bola vynikajúca. Úspech zaznamenalo aj premietanie filmov,“ konštatovala Pleštinská.

Stredoveké leto

Podľa jej slov malo veľký ohlas aj podujatie Stredoveké leto na Nitrianskom hrade, v rámci ktorého sa každú druhú nedeľu v mesiaci od mája až do septembra konali ukážky stredovekých remesiel, ale aj rôzne hry, hudobné či sokoliarske vystúpenia. „O toto podujatie sme zaznamenali veľký záujem a ľudia k nám prichádzali aj zo širšieho okolia,“ povedala Pleštinská.

Vynovený areál

Ako pripomenula, turistov na hrad lákal aj upravený a vynovený areál. Po deviatich rokoch reštaurovania bola ukončená obnova interiéru hradnej katedrály spolu so sprístupnenými objavmi, napríklad neskorogotickou freskou v dolnej lodi katedrály. „Tento rok boli opäť sprístupnené hradné záhrady, v ktorých bol osadený aj ďalekohľad. Trvalo máme sprístupnené Diecézne múzeum s dvoma expozíciami. Svoje čaro majú aj Kazematy s archeologickou expozíciou. Novinkou tohto roka bolo sprístupnenie veže Baziliky svätého Emeráma. O výhľad z nej bol veľký záujem a za dva mesiace na ňu vystúpilo presne 4241 návštevní­kov,“ uviedla Pleštinská.

Turistická sezóna na Nitrianskom hrade potrvá až do konca októbra. Dovtedy tam turisti môžu využiť sprievodcovské výklady, kúpiť si suveníry či občerstviť sa kávou.

„Záujem v zimných mesiacoch ustáva, to ale neznamená, že turisti nemajú možnosť nás navštíviť. Na našej webovej stránke www.nitrianskyhrad.sk sú uvedené kontaktné informácie. Na požiadanie otvárame jednotlivé expozície pre väčšie skupiny a zabezpečíme tiež sprievodcovský výklad. Katedrála je naďalej denne otvorená a prístupná verejnosti, rovnako aj hradný areál,“ povedala Pleštinská. Na budúcu letnú sezónu by už pre turistov mala byť k dispozícii aj nová reštaurácia, ktorá sa stavia na parkovisku pri hradnom moste. „Termín, ktorý máme daný financovaním z Nórskych fondov, je jasný, je to koniec apríla 2016. Veríme, že sa nám dovtedy reštauráciu podarí sprevádzkovať,“ dodala.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM