Rastislav Búgel Hokej

Tréner Stavjaňa pred semifinále: Neočakávam gólové dostihy!

Hokejistov HK Nitra zdobil v doterajšom priebehu extraligovej sezóny mimoriadne ofenzívny herný prejav, keď v základnej časti nastrieľali spomedzi všetkých tímov najviac gólov (201) a vo štvrťfinále play off proti Martinu skórovali v piatich súbojoch až 28-krát.

Ilustračný obrázok k článku Tréner Stavjaňa pred semifinále: Neočakávam gólové dostihy!
Zdroj: TASR

Podľa trénera Antonína Stavjaňu sa chce jeho mužstvo prezentovať útočnou hrou aj v semifinálovej sérii s Banskou Bystricou, no bol by nerád, keby pritom pôsobilo naivne či bezhlavo.

„Nám sa vydarila séria s Martinom, v ktorej sme boli skutočne nadpriemerní v efektivite. Uvidíme, ako budeme musieť zareagovať na hru Banskej Bystrice. Rozhodne si nemyslím, že by to mali byť nejaké gólové dostihy. Oba tímy sú si v určitých smeroch veľmi podobné, navzájom sa budeme trochu prebíjať, také súboje mávajú väčšinou tesné gólové rozdiely,“ myslí si Stavjaňa. Jeho tím má útočný hokej v krvi, na tom sa nič meniť nedá.

„Dá sa očakávať, že to bude aktívny, ofenzívny hokej, ale nemôže to byť z našej strany bezhlavé. Vždy sme sa spoliehali na to, že dáme viac gólov ako súper, nikdy sme nehrali na výsledky 1:0 či 2:1. V ofenzíve sa jednoducho naši hráči cítia istejší. Ak sme niekedy mali hrať v úpornej obrane, tak mužstvo zakaždým pôsobilo zakríknuto.“

Tréner už má jasno, kto z dvojice Vlastimil Lakosil – Michal Valent pôjde v stredu do bránky, no prezrádzať to dopredu nechcel. Na Bystričanov narazila Nitra aj vlani v semifinále, vtedy prešli cez súpera po výsledku 4:1 na zápasy. „Mám dojem, že Bystrica nebola minulý rok až taká ofenzívna. V tejto sezóne mali stabilizovaný tím, potom došlo k zmenám v ich kádri, do ktorého prišla pomerne veľká kvalita. Je to veľmi dobrý tím, určite sú silnejší v útoku ako v obrane, podobne ako my,“ charakterizoval Stavjaňa semifinálového súpera.

Séria by mala byť súbojom aj dvoch veľkých hokejových osobností. Nitru ťahá Jozef Stümpel, v tíme „baranov“ zasa dominuje ďalší skúsený center a majster sveta Michal Handzuš. „Jožko Stümpel je právom lídrom nášho tímu, nepochybujem, že rovnakú úlohu plní Handzuš v Banskej Bystrici. Michal pôsobí v lige už dlhšiu dobu, hráči ho poznajú, nemyslím si preto, že je potrebné mužstvo na neho špeciálne pripravovať. Vnímame jeho silné stránky – buly, prácu okolo bránky, ale nič špeciálne na neho nevymýšľame,“ zdôraznil český kouč.

Ten sa bude v semifinálovej sérii spoliehať najmä na produktívny prvý útok so Stümpelom, kanonierom Romanom Tománkom a Lukášom Novákom. „Každý v tíme sa teší na túto sériu, no iba čas ukáže, ako sa natiahne a ako sa bude odvíjať,“ vyslovil sa Stümpel. „Bystrica má dobré mužstvo, rovnako ako my, uvidíme, kto bude mať viac šťastia. Chceme sa naďalej prezentovať ofenzívnym hokejom, hrať na pekné akcie a pekné góly. Verím, že nás fanúšikovia prídu povzbudiť, a že sa im odvďačíme dobrým hokejom a víťazstvami. Takú atmosféru na tribúnach, ako zažívam v Nitre, som počas svojej kariéry ešte nevidel a pochybujem, že ešte niekedy uvidím,“ poznamenal 42-ročný veterán. Jeho súboje s bývalým dlhoročným reprezentačným kolegom Handzušom by mali byť ozdobou celej série.

„Michal sa teší z toho, že hráva doma, chce Bystrici pomôcť. Je to silný hráč v predbránkových priestoroch, dobrý na buly. Treba si dať na neho pozor,“ povedal Stümpel na adresu Handzuša.

Vzájomné zápasy Nitry a Bystrice boli v základnej časti vzácne vyrovnané, keď každý tím vyhral tri duely. Podľa obrancu Dušana Mila sa dajú očakávať tuhé, vyrovnané súboje aj v nadchádzajúcej sérii. „Určite nás čaká ťažký súper,“ prognózoval skúsený zadák a ďalší šampión z Göteborgu 2002. „Bystrica sa oproti minulému roku posilnila, majú vo svojom strede Handzuša či Surového i ďalších šikovných útočníkov. Hrajú agresívne, dobre korčuľujú. Bude iba na nás, ako ich dokážeme eliminovať. Myslím si, že máme dobrých brankárov, čo môže byť rozhodujúce. Dúfam, že prvé dva zápasy zvládneme, diváci nám pomôžu a že domáce prostredie bude pre nás výhodou. Dúfam, že to vyjde v náš prospech.“

Nitrania zvládli v závere základnej časti kľúčový súboj na bystrickom ľade, víťazstvom 3:2 potvrdili druhé miesto v základnej časti, vďaka čomu majú teraz v semifinále výhodu štartu na domácom ľade. Ak by sa séria natiahla na sedem duelov, v Nitra aréne by sa hral aj rozhodujúci zápas. Uvedomuje si to aj tréner Stavjaňa, no zároveň varuje: „Domáce prostredie nám zatiaľ pomáhalo, fanúšikovia nás hnali dopredu. Len sa obávam, aby sa naši hráči naň príliš nespoliehali…“

Čítajte tiež:

Hokejové semifinále sa blíži: Vzájomná bilancia je vyrovnaná

Semifinále s Banskou Bystricou láka: O vstupenky bol veľký záujem

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM