Rastislav Búgel Kultúra

Tradičný hudobný festival sa blíži: Organisti z Francúzska, Rakúska a Číny sa predstavia v Nitre

Koncertní organisti zo Slovenska, Rakúska, Francúzska a Číny vystúpia v Nitre počas ôsmeho ročníka hudobného festivalu Ars Organi. Ten sa bude konať od 26. apríla do 24. mája.

Ilustračný obrázok k článku Tradičný hudobný festival sa blíži: Organisti z Francúzska, Rakúska a Číny sa predstavia v Nitre
Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovalo mesto Nitra, jednotlivé koncerty sa budú konať vždy v nedeľu v piaristickom Kostole svätého Ladislava alebo v evanjelickom Kostole Svätého Ducha.

Na otváracom koncerte sa predstaví francúzsky organista Vincent Dubois, ktorý okrem bohatej koncertnej kariéry po celom svete pôsobí ako riaditeľ na Conservatoire ŕ rayonnement régional v Štrasburgu. V poslednú aprílovú nedeľu 26. apríla bude mať nitrianske publikum možnosť vychutnať si jeho umenie a virtuozitu v dielach J. S. Bacha, Ch. M. Widora, C. Francka, L. Vierna, M. Duprého a tiež jeho vlastnú improvizáciu v piaristickom Kostole svätého Ladislava.

Mladá organistka pôvodom zo Šanghaja Yun Zaunmayr zahrá svoj recitál 3. mája v evanjelickom Kostole Svätého Ducha. V jej interpretácii zaznejú nielen diela klasikov, ale i transkripcie čínskej hudby. O týždeň neskôr sa k slovu dostane rakúska organová škola, ktorú bude 10. mája v piaristickom kostole reprezentovať mladá rakúska organistka Maria Grillenberger. Svoj program zostavila od diel starých autorov, cez romantizmus až po 20. storočie.

Na štvrtom koncerte sa v evanjelickom Kostole Svätého Ducha predstaví slovenský koncertný organista Marek Vrábel, pedagóg Cirkevného konzervatória v Bratislave. V jeho podaní zaznejú 17. mája diela J. S. Bacha, J. Pachelbela i F. Mendelssohna-Bartholdyho. Počas záverečného koncertu 24. mája bude počuť v priestoroch piaristického kostola nielen zvuky organu, ale i operný spev. Interpretmi budú nitrianska organistka Mária Magyarová Plšeková a spevák Štefan Kocán, ktorý je sólistom Metropolitnej opery v New Yorku, milánskej La Scaly a ďalších popredných operných scén.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM