Rôzne

Toto ste o Chorvátsku nevedeli: 7 zaujímavostí o krajine pri Jadrane

More, slnko, pláže, píniové lesy, kvalitná gastronómia... To všetko a ešte veľa ďalších zaujímavostí môžete spoznať na vlastnej koži, ak sa zapojíte do našej súťaže o atraktívny zájazd.

Ilustračný obrázok k článku Toto ste o Chorvátsku nevedeli: 7 zaujímavostí o krajine pri Jadrane
38
Galéria
Zdroj: TIP travel

Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie Chorvátsko? Skvelá dovolenka, more, slnko, pláže, píniové lesy, cikády, chorvátska gastronómia? Určite áno! Chorvátsko sa však preslávilo napríklad aj známym módnym doplnkom či najmenším mestečkom na svete.

VEDELI STE, ŽE…?

  • … viazanka je módnym doplnkom, ktorý pochádza práve z Chorvátska? Pôvodne ho nosili chorvátski vojaci počas tridsaťročnej vojny v 17. storočí ako symbol lásky, odvahy a sily. Viazanka upútala i francúzskeho kráľa Ľudovíta XIII, ktorý si ju dal vyrobiť i pre seba.
  • … známy fyzik, vynálezca a konštruktér mnohých elektrických prístrojov a strojov Nikola Tesla pochádzal z dedinky Smiljan nachádzajúcej sa v dnešnom Chorvátsku?
  • … Chorvátsko je jednou z krajín s najčlenitejším pobrežím na svete? Patrí mu vyše 1200 ostrovov, ostrovčekov a útesov a len asi 50 z nich je obývaných. Aj to je jedným z dôvodov, prečo je táto krajina pre turistov veľmi atraktívnou destináciou.
  • … mestečko Hum ležiace na Istrii je najmenším mestom na svete? Má len 23 obyvateľov. Je obkolesené hradbami dlhými 100 metrov a širokými 35 metrov. Domy stoja vnútri hradieb iba v troch radoch.
  • … Katedrála sv. Domnia (mučeníka a patróna mesta) v Splite z obdobia raného stredoveku je považovaná za najstaršiu katedrálu na svete? Pôvodne bola mauzóleom cisára Diokleciána, až neskôr bola zmenená na spomínanú katedrálu.
  • … na Istrii bola v roku 1999 nájdená najväčšia hľuzovka na svete a bola zapísaná do Guinessovej knihy rekordov? Chorvátsko patrí medzi krajiny s najväčším výskytom hľuzoviek na svete.
  • … Chorváti, okrem toho, že obľubujú morské plody a ryby, sú i veľkými milovníkmi polievok? Prinášame vám preto skvelý recept na prípravu vynikajúcej polievky:

Krémová hríbová polievka

Potrebujeme: 500 g húb strmuľka veľká, 60 g cibule, 0,6 dl oleja, 40 g hladkej múky, 150 g zemiakov, 20 g cesnaku, 1 dl bieleho vína, 10 g petržlenovej vňate, 1 dl smotany na varenie, soľ, čierne mleté korenie

Ako postupovať: Hríby očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Cesnak a cibuľu očistíme a nadrobno nakrájame, taktiež nasekáme petržlenovú vňať. Očistené zemiaky nakrájame na kocky. Cibuľku opražíme na oleji a pridáme huby. Po vyparení vody pridáme zemiaky, polovicu petržlenovej vňate, cesnak, osolíme a okoreníme. Keď sú zemiaky už takmer uvarené, pridáme smotanu na varenie, v ktorej sme predtým rozmiešali múku, a necháme chvíľu prevariť. V závere pridáme zvyšok petržlenovej vňate a servírujeme. Dobrú chuť!

Ak chcete spoznať krajinu pri Jadrane, zapojte sa do našej súťaže o dovolenku v obľúbenom letovisku VODICE s cestovnou kanceláriou TIP travel. Súťaž nájdete TU.

Vyhrajte dovolenku s CK TIP travel

Spoznajte krajinu pri Jadrane a vyhrajte skvelú dovolenku! Leto je v plnom prúde a teploty prekonávajú maximá. Nastal ideálny čas na dovolenku. Užite si ju s nami na tom najkrajšom mieste – pri mori v Chorvátsku. Podmienkou výhry skvelého zájazdu je zodpovedanie súťažnej otázky.

Súťažná otázka: Na koľkých fotografiách vo fotogalérii pri článku je odfotený slnečník, ktorý obsahuje žltú farbu?

Vaše odpovede posielajte do 20.8.2017 do polnoci. Výherca, ktorý správne odpovie a bude vyžrebovaný, získa pobyt v novej vilke hotela Imperial – vila Clara v termine 31.8. – 7.9. (7 noci).

Výherca bude vyžrebovaný 21.8.2017. Následne ho budeme kontaktovať mailom. Info o výhercovi uverejníme aj na dnes24.sk dňa 21.8.2017.

Zájazd nájdete na tiptravel.sk. Zapojením sa do súťaže ste súhlasili s podmienkami súťaže.

Dovolenka v Chorvátsku
38
Galéria
Zdroj: TIP travel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM