Nikoleta Kováčová Rôzne

Toto by ste nemali zmeškať! Nitriansku hydrocentrálu si budete môcť pozrieť ZVNÚTRA

Turistické informačné centrum Nitra každoročne pripravuje pre návštevníkov Nitry, ale aj pre domácich, bezplatné komentované prehliadky.

Ilustračný obrázok k článku Toto by ste nemali zmeškať! Nitriansku hydrocentrálu si budete môcť pozrieť ZVNÚTRA
4
Galéria

Najbližšie potulky pozývajú na objavovanie technických pamiatok mesta na bicykli, lákadlom je prehliadka budovy hydrocentrály. „Technických pamiatok je v Nitre viacero, táto nás vždy zaujímala a sme radi, že sa podarí dostať dovnútra. Teraz to bude iba druhýkrát,“ prezradila Tereza Zaujecová z Turistického informačného centra Nitra (TIC).

Od Trafačky po mlyn

Budova hydrocentrály ukrýva kaplanove turbíny, o ktorých viac povie sprievodca. Záujemcov o účasť na potulkách po technických pamiatkach Nitry bude v sobotu o 16:00 čakať pred budovou Trafačky.

Prevedie ich popri rieke cez Mestský park Sihoť, zastaví sa v areáli bývalej Ferenitky a cez Kalvársky most sa cesta skončí pri Pullmanovom mlyne. „Žiaľ, tentoraz si návštevníci budú môcť mlyn pozrieť iba zvonka, keďže majitelia sú odcestovaní,“ dodala Zaujecová.

Ak nemáte bicykel, tak si zoberte na chrbát batoh a vydajte sa o týždeň, v sobotu 22. júna spoznať Tajomstvá Zoborských vrchov. Zraz je o 9:00 pri altánku pred Špecializovanou nemocnicou sv. Svorada.

Tiež v sobotu 22. júna môžete so sprievodcom zažiť aj Magický spln mesiaca v čase letného slnovratu. Zraz je pri altánku o 20:30.

Otvorené kostoly

TIC pripravilo aj dve komentované prehliadky nitrianskych kostolov. V nedeľu 21. júla otvoria svoje brány kostol Nanebovzatia P. Márie na Kalvárii, kde bude sprístupnená krypta a Piaristický kostol sv. Ladislava, v ktorom môžu záujemcovia obdivovať expozíciu chrámového inventáru.

V nedeľu 25. augusta bude v rámci prehliadky otvorený kláštor kostola Navštívenia P. Márie, Kaplnka sv. Michala Na Vŕšku, Kostol sv. Štefana na Párovciach a krypta pod kostolom Navštívenia P. Márie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež:

Hydrocentrála v Nitre
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM