Rastislav Búgel Rôzne

Tip na výlet: Užite si nádherný výhľad z hradu Gýmeš

Pokračujeme v sérii článkov v s tipmi na príjemné výlety. Dnes sa pozrieme na zrúcaninu hradu Gýmeš.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet:  Užite si nádherný výhľad z hradu Gýmeš
Foto: Rastislav Búgel

Pokiaľ máte radi príjemnú turistiku a milujete zrúcaniny, máme pre vás tip na výlet. Čarovnú atmosféru vám prinesie návšteva zrúcaniny hradu Gýmeš.

Náročnosť:

Výlet na zrúcaninu hradu Gýmeš sa vyznačuje nižšou turistickou náročnosťou. Pokiaľ sa vyberiete autom, v obci Jelenec odbočte ku campingu. Na kraji lesa môžete nechať vaše auto zaparkované. Väčšina výletu vás potom prevedie príjemným tieňom pod korunami stromov.

Lokalita:

Hrad Gýmeš čnie na strmom kremencovom kopci Dúň 514 m na južnom svahu pohoria Tribeč. Zrúcanina hradu sa nachádza 14,7 kilometra od mesta Zlaté Moravce. Cesta z Nitry je dlhá približne 13,6 kilometra. Nachádza sa nad obcou Jelenec. Turistické chodníky vedúce k hradu sú v dobrom stave. Od jazera v obci Jelenec vedie žlté značenie. Na rázcestí v Sedle pod Gýmešom odbočíte na zelenú trasu. Z priestorov hradnej zrúcaniny sa turistom naskytne krásny panoramatický výhľad na okolitú krajinu.

História:

Hrad vznikol pravdepodobne v rozmedzí rokov 1253–1270. Jadro hradu tvoril hradobný múr ranogotického opevnenia. Obytnú a obrannú funkciu tvorila hranolová veža na južnej strane. Koncom 13. storočia pribudla ďalšia veža. Medzi ne postavili paláce. Táto podoba hradu vydržala do 15. storočia. V 16. storočí pribudli pri vstupe do hradu dve nové veže. V roku 1610 bol hrad svedkom vzbury poddaných.

V 17. storočí hrad zničili turecké vojská. Následne prebehla jeho obnova a dostavanie nového opevnenia s delovými baštami. Stavebné práce na hrade prebiehali aj v 18. storočí. Gotický palác bol prebudovaný na rodovú kryptu Forgáchovcov s kaplnkou. Hrad posledný obyvatelia opustili v 19. storočí.

Vybavenosť:

Po túre do priestorov hradu padne vhod poriadne osvieženie. V sobotu a nedeľu je pri jazere za campingom otvorený bufet. V obci Jelenec nájdete niekoľko pohostinstiev, predajní zmrzliny a potravín.

Pre koho:

Pokiaľ milujete atmosféru hradných zrúcanín, túžite po príjemnej prechádzke a chcete si užiť výborný výhľad, neváhajte a na Gýmeš sa vyberte. Lokalita je vhodná pre celé rodiny s deťmi. Podľa vašej kondície môže cesta nahor trvať maximálne niekoľko desiatok minút. Terén je príjemný a extrémne stúpanie sa nekoná..

Hrad Gýmeš
1
Galéria
Hrad Gýmeš
26
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM