Lenka Káčerová Rôzne

Tip na víkend – Červený kameň

Múzeum Červený kameň Vás nemusí prilákať len stálymi expozíciami. Práve cez letné prázdniny má pre svojich návštevníkov pripravených množstvo zaujímavých podujatí.

Dejiny hradu Červený Kameň sa začali odvíjať od prvej polovice 13. storočia, keď česká kráľovná – vdova Konštancia Uhorská nechala na svojich majetkoch postaviť hrad. Stal sa známym pod menom Červený Kameň. Najskôr bol hrad kráľovským majetkom, neskôr sa ako jeho vlastníci vystriedali viaceré významné uhorské šľachtické rody, medzi inými aj Matúš Čák Trenčiansky, Zápoľskí alebo Turzovci. Od Turzovcov získala hrad bohatá obchodnícka rodina Fuggerovcov. Tí zbúrali starý gotický hrad a na jeho mieste postavili renesančnú pevnosť. Neskôr hrad predali šľachtickej rodine Pálfiovcov (staršie Pálffyovci), ktorej príslušníci tu žili vyše 360 rokov a samozrejme si svoje sídlo prestavovali a modernizovali.

Posledný vlastník hradu Karol Pálffy ho opustil v marci 1945 – pred príchodom postupujúcej Červenej armády odišiel do Rakúska. Po II. svetovej vojne starostlivosť o pamiatkové objekty prevzala Národná kultúrna komisia, ktorá aj na Červenom Kameni sústredila predmety výtvarného a úžitkového umenia, historické knižnice a šľachtické archívy zo skonfiškovaných objektov. Od roku 1948 sa v priestoroch hradu Červený Kameň začali zhromažďovať umelecké predmety pochádzajúce z 31 zámockých objektov a 2 kláštorov. Dňa 22. októbra 1949 bol hrad sprístupnený verejnosti na kultúrne účely. Od roku 1979 dodnes (s krátkou prestávkou) je SNM-Múzeum Červený Kameň súčasťou Slovenského národného múzea ako jedna z jeho špecializovaných zložiek, zameraná na kultúru bývania šľachty.

V Muzeálnom okruhu máte možnosť pozrieť si až 33 miestností zariadených nábytkom od renesancie až po secesiu, sú teda zariadené tak, ako mohli vyzerať v období 16. do začiatku 20. storočia. Renesančný okruh je druhým okruhom, ktorým Vás prevedie sprievodca. (Informácie o vstupnom do oboch okruhov nájdete v galérii k článku.)

Medzi zaujímavosti prehliadky by sa dali zaradiť Zlátené sane v Hornej sále, o ktorých sa traduje, že sa využívali len raz do roka v čase fašiangovej zábavy, na ktorej sa volila kráľovná plesu. Tá potom mala možnosť odviesť sa na saniach domov. Ak sa rozhodnete pre Múzeum Červený kameň, uvidíte aj ohrievadlo nôh do postele či ako vyzerali toalety a kam odchádzal odpad z nich. Historická knižnica na hrade obsahuje až 14 312 kníh. Najväčší koberec zo zbierok múzea má 44,12 m2. V hradnej kaplnke sa nachádza lavica, ktorú nechala v roku 1924 z postele svojho mŕtveho manžela urobiť Blanka Pálffyová. Denne v nej sedávala a modlila sa za dušu svojho milovaného manžela.

Zo spomínaných podujatí, ktoré si múzeum pripravilo pre svojich návštevníkov stojí za to spomenúť „Kamenné mystérium“ (17. júla, 7. a 28. augusta), ktoré ponúka nočné prehliadky hradu s neopakovateľnou atmosférou. 14., 15., 21. a 22. augusta 2010 o 13.00 h návštevníkov čakajú prehliadky hradu doplnené scénami z minulosti pod názvom „Tajomné tiene“.

Foto: archív SNM – MČK

Cerveny kamen
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM