Rastislav Búgel Správy

Náš tip na letný výlet: Čo ponúka návštevníkom Topoľčiansky hrad?

Rozhodovanie o cieli príjemného výletu býva niekedy ťažké. Ponúkame vám tip, ktorý zaručene zožne úspech. Topoľčiansky hrad je príjemným miestom na oddych.

Ilustračný obrázok k článku Náš tip na letný výlet: Čo ponúka návštevníkom Topoľčiansky hrad?
Foto: Rastislav Búgel

Chladné hradné múry už odnepamäti lákali turistov. Nezameniteľná atmosféra hradných priestorov a nádych histórie sálajúci z kamenných múrov fascinuje množstvo turistov. Pri potulkách po historických pamiatkach by ste sa nemali vyhnúť Topoľčianskemu hra­du.

Náročnosť:

Výlet na Topoľčiansky hrad sa neradí medzi náročné turistické ciele. Svojou prístupnosťou je vhodný takmer pre každého návštevníka. Autom sa môžete dostať takmer až pod hrad. Ďalej vás čaká niekoľkominútový výstup k hradnej bráne. Počas neho sa môže návštevník kochať nádhernou okolitou scenériou.

Lokalita:

Topoľčiansky hrad čnie na brale hlboko v pohorí Považského Inovca. Zrúcanina Topoľčianskeho hradu sa nachádza 18 kilometrov od mesta Topoľčany. Cesta z Nitry je dlhá približne 53 kilometrov. Nachádza sa v obci Podhradie, ktorá je vzdialená od obľúbeného jazera Duchonka iba 6,5 kilometra. To predurčuje návštevu hradu na celodenný, ale aj krátky výlet.

V súčasnosti je už hrad prístupný verejnosti. Za posledné roky sa v jeho priestoroch mnoho zmenilo. Postarali sa o to členovia OZ Topoľčiansky hrad, ktorí sa starajú o obnovu tejto pamiatky. Z hradnej veže sa návštevníkom naskytne výhľad na Ponitrie, na hrebene Tribeča a Vtáčnika i Považského Inovca

História:

Pôvodne kráľovský hrad vznikol koncom 13. storočia. Od roku 1389 prešiel do vlastníctva Széchényiovcov. V rokoch 1431–1434 bol strediskom husitov na Ponitrí. V roku 1446 hrad dobyli a vypálili Hunyadyho vojská. Medzi 18. a 19. storočím patril hrad Országovcom a Forgáchovcom. Stummerovci boli posledným rodom vlastniacim Topoľčiansky hrad, ktorí sa presťahovali v polovici 18. storočia do kaštieľa v Továrnikoch. Ruiny hradu boli zapečatené a upravené koncom 19. storočia.

Vybavenosť:

V obci Podhradie nájde návštevník obchod s potravinami a pohostinstvo. Rekreačné zariadenie Duchonka stojace neďaleko ponúka ďalšie možnosti vyžitia. Schladenie v jazere uvítajú všetci návštevníci počas letných mesiacov.

Pre koho:

Cesta na zrúcaninu Topoľčianskeho hradu sa môže stať príjemným výletom pre všetky vekové kategórie. Ľahká dostupnosť autom a krátka prechádzka z neho robia cieľ cesty vhodný ako pre rodiny s deťmi, tak aj pre samostatných turistov.

Tip na výlet (3)
17
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM