Správy

Testovanie v Nitre v plnom prúde: Počty hospitalizovaných sú stále extrémne, pripomína Hattas

Funguje všetkých 37 odberných miest, jedno z nich je digitalizované. Primátor Nitry Marek Hattas opisuje priebeh testovania v kritickej Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Testovanie v Nitre v plnom prúde: Počty hospitalizovaných sú stále extrémne, pripomína Hattas
51
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Plošné testovanie v Nitre prebieha pokojne a bez problémov. Po viac ako hodine od začiatku testovania to uviedol nitriansky primátor Marek Hattas.

Digitálne odberné miesto

Ako doplnil, podarilo sa otvoriť všetkých 37 odberných miest, ktoré fungujú hladko. „Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí spolupracujú na tomto veľkom projekte. Už mi avizovali aj niektorí starostovia, že takisto začali s testovaním. Som rád, že sme v jednom odbernom mieste pilotne spustili aj aplikáciu TustOne, ktorá bude zbierať niektoré údaje. Ak sa nám osvedčí, tak zdigitalizujeme aj iné odberné miesta,“ skonštatoval Hattas.

Mesto má podľa jeho slov dostatok zdravotníkov a v prípade potreby vie ich počty ešte zvýšiť. „Písal mi aj profesor Vladimír Krčméry, že má v zálohe štyri tímy, takisto aj ozbrojené sily nám dávali k dispozícii zdravotný personál. Trošku nám meškali niektorí administratívni pracovníci, ale už všetko funguje tak, ako má,“ povedal primátor.

Zo susedných okresov

Takmer štyri desiatky odberných miest by podľa radnice mali byť zárukou, že aj napriek očakávanému veľkému záujmu ľudí sa všetci záujemcovia stihnú v priebehu víkendu otestovať. Magistrát počíta aj s tým, že na odberné miesta budú prichádza tiež záujemcovia z iných okresov.

„Umožníme im otestovať sa, chcel by som ich však vyzvať, aby sa primárne dali otestovať vo svojom okresnom meste, kde by mali fungovať mobilné odberné miesta. Posielali sme tisíc testov a tisíc certifikátov aj do podniku Duslo Šaľa, aby si aj tam mohli spraviť testovanie. Takže robíme všetko preto, aby sme to zvládli a verím, že za víkend sa stihne celý okres otestovať,“ uviedol Hattas.

Kritický región

Pandemická situácia v Nitre i v celom regióne je podľa jeho slov stále kritická. Obzvlášť ťažká je v nitrianskej fakultnej nemocnici, ktorá iba veľmi ťažko zvláda nápor hospitalizovaných pacientov.

„Posledné informácie od riaditeľa nitrianskej nemocnice Milana Dubaja mám, že do nemocnice chodí okolo 40 pacientov, no pripravení sú na 20 až 30. Takže je to veľmi veľa, a to číslo je extrémne vysoké. Priemerný počet úmrtí v meste Nitra, za jeden mesiac v bežnom období, je približne 130. V októbri, novembri a v decembri sa krivka zvyšovala a za december tu bolo 330 úmrtí, čo je viac ako dvojnásobok. Trend pokračuje a čísla za prvé dni januára sú taktiež extrémne,“ skonštatoval primátor.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Koronavírus v Nitre

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM