Rastislav Búgel Hokej

Hokejový deduško: Čo ste (možno) nevedeli o nitrianskom zimáku

Téma týždňa. Počas celého týždňa sa venujeme nitrianskemu hokeju. Dnes sa pozrieme na zúbok domovskému stánku našich hokejistov.

Ilustračný obrázok k článku Hokejový deduško: Čo ste (možno) nevedeli o nitrianskom zimáku
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

V predošlých dieloch nášho seriálu sme spomenuli, že história nitrianskeho hokeja siaha až do roku 1926. Moderný hokejový stánok tu však vyrástol až o niekoľko desaťročí neskôr. Na mieste dnešnej Nitra Arény stál v minulosti futbalový štadión so škvárovým povrchom. Ten neskôr ustúpil novému štadiónu na mieste, na ktorom ho môžeme vidieť aj v dnešnej dobe.

Po holým nebom

Ako bolo v minulosti bežné, aj nitriansky hokejový štadión vyrástol priamo pod holým nebom. Zastrešenie, ktoré dnes považujeme pri väčších arénach za samozrejmé bolo v začiatkoch hokeja na Slovensku skôr výnimkou. Na Sihoti, v miestach dnešnej Nitra Arény vyrástol na svoju dobu dostačujúci „štadión“. Šatne tvorila samostatne stojaca budova blízko ihriska. Okolo ľadovej plochy stáli provizórne kovové tribúny na státie. Priekopníkov nitrianskeho hokeja tu pod holým nebom mohlo sledovať niekoľko stoviek divákov.

Konečne zastrešený

Potrebu zastrešenia si kompetentní uvedomili po takmer troch desaťročiach. V roku 1966 sa dočkal zastrešenia ľadovej plochy. Do súčasnej podoby sa nitriansky hokejový stánok dostal v roku 1972. V tomto roku pribudla nová strešná konštrukcia, vybudované boli aj súčasné tribúny a zázemie. Do priestorov štadióna si mohlo prísť vychutnať hokej až 4800 návštevníkov. Nitra mala konečne, na svoju dobu, moderný hokejový stánok.

Vytúžená modernizácia

Vedľa zimného štadióna vyrástla nekrytá tréningová hala. Neskôr prešla kompletnou obnovou a počasím a vandalmi poničená plocha sa dočkala zakrytia. Vedľajšia ľadová plocha bola sprístupnená verejnosti pred sviatkom sv. Mikuláša v roku 2001. Mládežnícke kluby a krasokorčuliari si tak konečne prišli na svoje. Všetci návštevníci zimného štadióna sa po rokoch svorne zhodli na tom, že si hokejový stánok zaslúži nový prílev peňazí. Ich priania boli vyslyšané. V roku 2005 pribudla nová tribúna určená na sedenie („C“). Diváci si pochvaľovali informačnú kocku umiestnenú nad stredom hracej plochy. Partneri klubu sa naopak tešili na otvorenie skyboxov. O rok neskôr prešla rekonštrukciou aj kotolňa a strojovňa na výrobu ľadu. Zlepšilo sa osvetlenie ľadovej plochy. Rekonštrukciou prešli aj vnútorné priestory a maľovka. V roku 2007 sa zimný štadión dočkal nového názvu. Od tohto roku fanúšikovia navštevujú Nitra Arénu. Ďalšia novinka pribudla v roku 2010. Pôvodnú informačnú kocku nahradila nová, modernejšia. Tá umožnila kamerový výstup z diania na ľade, ktorý si dnes môžu užiť všetci návštevníci Nitra Arény. Dnešný štadión má kapacitu pre 5 300 divákov a je domovským stánkom klubu HK Nitra a HK 96 Dynamax Nitra.

O úspechoch nitrianskeho hokeja sa dočítate v článku – Víťazstvá a pády: Historické úspechy nitrianskeho ho­keja

Nitra vychovala množstvo skvelých športovcov. Viac sa dozviete v reportáži – Známe tváre nitrianskeho hokeja: Tieto mená sa zapísali do športovej histórie

Foto: Nitra24

Historické foto: Klub priateľov starej Nitry

Nitra Aréna
15
Galéria
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM