Monika Földešiová Kultúra

Technika zrkadlenia odhalí skrytú krásu stromov

Krásu stromov v jej očividnej i skrytej podobe ponúka výstava fotokoláží, ktorú vo štvrtok 19. mája uvedie nitrianska Synagóga. Podľa slov autora výstavy, záhradného architekta Zoltána Balka je hlavným poslaním vystavovaných prác osveta a propagácia

„Krása drevín je nevtieravá a jemná. Má veľa podôb, od kultivovanej až po rôzne mystické formy. Na rozdiel od zvierat či ľudí, pri stromoch platí, že čím sú staršie, tým sú krajšie a čo je až anomálne, stromy dokážu byť nádherné, aj keď sú už mŕtve,“ povedal Balko.
Jeho diela sú tvorené technikou zrkadlenia fotografií, ktorá umocňuje krásu a výraz stromov. Ide o atypickú formu práce s fotografiou, ktorá vytvára novú kvalitu, nové tvary a nevšedné kompozície. Rôzne detaily fotografií sú tak umocnené, čo divákovi umožňuje lepšie si všimnúť detaily stromov a drevín. „Chcem svojimi prácami upozorniť na krásu všedných vecí, ktoré si bežne ľudia nevšímajú. Či už je to kvet na trávniku, zaujímavý otvor v kmeni stromu, alebo zvláštny tvar konárov,“ vysvetlil Balko.
Súčasťou výstavy sú aj práce vytvorené z lisovaných listov rôznych stromov. Tie majú funkciu poštových listov ako odkazov, ktoré stromy každú jeseň píšu ľuďom. „S touto myšlienkou súvisí aj hudobná kompozícia, ktorú špeciálne pre túto výstavu vytvoril hudobník Martin Ralík. Verím, že sa nám takouto kombináciou podarí návštevníkov Synagógy upozorniť na hodnoty, ktoré majú ľudia často hneď pri dome, alebo pod svojimi oknami a obvykle si ich vôbec nevšímajú,“ dodal Balko.
Výstava Stromy, domy, my sa v nitrianskej Synagóge začne vernisážou vo štvrtok 19. mája o 17. hodine a potrvá do 26. júna.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM