Monika Földešiová Rôzne Kultúra

Talkshow, aká pod Zoborom chýbala! Inšpiratívnych ľudí a ich príbehy prinesie Nitránsky debaččág

Známa nitrianska moderátorka prichádza s novou pravidelnou talkshow. Nitránsky debaččág predstaví zaujímavých ľudí z mesta a ich príbehy. A nemali by chýbať ani naši hokejisti i Corgi.

Ilustračný obrázok k článku Talkshow, aká pod Zoborom chýbala! Inšpiratívnych ľudí a ich príbehy prinesie Nitránsky debaččág
15
Galéria
Foto: Miroslav Učeň

Každú prvú stredu v mesiaci o 17:30 hod. si môže široká nitrianska verejnosť vypočuť rozhovory so zaujímavými ľuďmi z mesta pod Zoborom. Podvečer prvej aprílovej stredy Nitránsky debaččág odštartoval svoju existenciu v miestnej kaviarničke na Palárikovej ulici.

Premiérovými hosťami moderátorky Nikolety Kováčovej, ktorá za projektom stojí, boli akad. maliar Viliam Široký, 2-násobný majster sveta, 5-násobný majster SR a zároveň kapitán HBK Nitrianski rytieri hokejbalista Filip Titka a sushi majster, zakladateľ Koi Sushi Tomáš Richtárik. A Nikoleta nám v rozhovore okrem iného prezradí, čo nás čaká na májovom Debaččágu.

Niki, čo ťa viedlo k vytvoreniu tejto talkshow v Nitre?
Pri práci na relácii v regionálnej televízii som zistila, že v Nitre je neuveriteľné množstvo zaujímavých ľudí, ktorí môžu nás ostatných motivovať a inšpirovať svojimi životnými príbehmi. V médiách je však často priestor na rozhovory s nimi obmedzený, či už časovo trvaním relácie v televízii a v rádiu, alebo počtom znakov v printových médiách. Preto som hľadala cestu, ako toto obmedzenie eliminovať a vznikol tento formát.

Foto: Miroslav Učeň

Na základe čoho si hostí vyberáš? Zameriavaš sa aj na špecifické oblasti, v ktorých pôsobia?
Nitránsky debaččág je postavený na lokálnom princípe, takže ide v prvom rade o Nitru. V druhom rade by v ňom mali vystupovať majstri svojho remesla, teda v mojich očiach niekto, kto vytŕča v tom, čo robí, prípadne niekto, kto si išiel za svojím snom, alebo sa popasoval s ťažkým životným údelom. Jednoducho niekto, kto nás ostatných môže inšpirovať, motivovať a posunúť. A nemusí to byť len známy človek, v zmysle celebrita. Výber hostí do premiérového stretnutia bol náhodný, ale všetko to boli majstri – sveta, republiky, sushi a výtvarného umenia. V ďalších pokračovaniach zrejme budem pozývať na debatu len jedného človeka, max. dvoch, ak sa medzi nimi nájde tematické prepojenie. Úprimne, teraz som si potrebovala otestovať, ako dlho sa viem pýtať, pričom sme ešte nemali klavírny predel, no ale zistila som, že dlho :)

Takže plánuješ aj hudobnú vsuvku?
Jasné, bez toho to nemôže byť. Rozbieham spoluprácu so známym nitrianskym klaviristom Tomášom Dúckym. Takže v máji sa môžu diváci tešiť aj na jeho hudobný talent.

Máš už aj približne vytýčené, akých hostí pozveš na májový Debaččág?
Áno. Verím, že v máji Nitra bude opäť žiť hokejovými oslavami. Ako fanúšik HK Nitra, a aktívny podotýkam, držím chalanom palce, aby víťazstvo v lige obhájili. Takže májový Debaččág bude hokejový a určite príde aj Corgi ;)

Foto: Miroslav Učeň

Vo svojej novinárskej kariére si urobila už stovky rozhovorov, ak nevravím málo. Ktorý ti utkvel v pamäti najviac a prečo?
Jáj, mám rada silné príbehy, presne také, aké chcem prinášať v tejto talkshow. Spomeniem si na rozhovor s bývalým hokejistom Miroslavom Ďurákom, ktorému pred rokom diagnostikovali veľmi špecifickú formu rakoviny, skončil s hokejom, prekonal veľkú stratu hmotnosti a aj iné nielen zdravotné problémy, no do TV štúdia prišiel vysmiaty a pozitívnou náladou sršiaci človek! Pri takýchto ľuďoch sa vždy tak vnútorne hanbím, že som napr. nešla behať, lebo sa mi „iba“ nechcelo… A ak by som mohla ešte jeden rozhovor spomenúť, tak mojou topkou je určite rozhovor s americkou kapelou Thirty Seconds to Mars, ktorej frontmanom je Jared Leto, ktorý je aj herec a držiteľ Oscara. V roku 2010 sa mi podarilo ako jednej z 5 novinárov urobiť s kapelou rozhovor pred koncertom v Prahe.

A pamätáš sa ešte na svoj úplne prvý rozhovor tohto typu?
Fúha, s novinárčinou som začínala ako externistka v redakcii športu v Slovenskej televízii, keď som mala asi 20 rokov. Po mesiaci, keď som s redaktormi chodila každý víkend na výrobu, aby som videla, ako sa „to robí“, som išla sama pripraviť svoj prvý príspevok do športových správ a ak si dobre pamätám, tak to bolo na exhibičný futbalový zápas Ľubomíra Moravčíka v Nitre. Tam sa teda uskutočnili tie prvé oficiálne rozhovory. A je vtipné, že život ma zase do Nitry vrátil, pretože som rodáčka z Malaciek a od svojich 7 rokov som žila v Bratislave.

Nejaký zatiaľ nesplnený sen o rozhovore, ktorý by si ešte v živote chcela spraviť?
Hm, kto ma pozná, vie, že šport a rocková muzika sú moje lásky, takže rada by som si strihla osobný rozhovor s gitaristom Slashom. Zatiaľ sa mi to podarilo iba telefonicky, no a určite by som neodmietla ani debatu s futbalistom Messim.

Pozrite si FOTO a VIDEO z premiérového Debaččágu v Nitre.

Video: Jakub Chochula

Zdroj: YouTube.com
Premiérový Nitránsky Debaččág
15
Galéria
Foto: Miroslav Učeň
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM