Správy

Takmer celý Nitriansky kraj bude červený: Ako sa zmenia OPATRENIA?

Na novej mape Covid automatu sa vyníma Nitriansky kraj. Takmer všetky okresy prejdú do druhého stupňa varovania.

Ilustračný obrázok k článku Takmer celý Nitriansky kraj bude červený: Ako sa zmenia OPATRENIA?
Zdroj: TASR/František Iván

Od 29. marca prechádza väčšina okresov Nitrianskeho kraja do druhého stupňa varovania. Na mape Covid automatu to znamená zmenu z bordovej na červenú fázu.

Červené budú okresy Nitra, Topoľčany, Nové Zámky, Zlaté Moravce a Levice. Okres Šaľa prechádza z čiernej do bordovej. Okres Komárno ostáva v bordovej farbe.

Aké platia opatrenia?

Napriek zlepšujúcej sa situácii platí na Slovensku naďalej zákaz vychádzania, ktorý nedovoľuje uvoľňovanie opatrení. Do zamestnania môžu chodiť naďalej iba tí, ktorí prácu nemôžu vykonávať z domu. Zmena sa týka testovania, ale aj to nie pre všetkých.

V bordových okresoch potrebujete do práce sedemdňový test, v červených okresoch stačí ísť na test raz za 14 dní.

To však neplatí pre zamestnancov škôl a školských zariadení, ktorí musia mať najviac 7-dňový test aj potvrdenie od zamestnávateľa bez ohľadu na zaradenie okresu.

Žiaci materských škôl a prvého stupňa základných škôl test nepotrebujú, ale musí ho mať jeden z rodičov. Platnosť testu nesmie byť staršia ako sedem dní.

Sedemdňový test potrebujete aj v prípade, že idete na poštu či do banky, a to bez ohľadu na zaradenie okresu. Test netreba pri ceste k lekárovi, do lekárne či pri venčení psa alebo mačky do vzdialenosti 1 km od bydliska.

Pobyt v prírode

Do prírody môžete ísť bez testu. Platí to pre ružové, červené aj bordové okresy. Stále sa však musíte zdržiavať len na území vášho okresu. Výnimku má len hlavné mesto. Pre jeho obyvateľov sa za okres považuje územie celého Bratislavského samosprávneho kra­ja.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM