Monika Földešiová Rôzne

Sviečky proti AIDS

Približne 50 účastníkov pochodu prešlo od začiatku pešej zóny po Divadlo Andreja Bagara, uctilo si pamiatku obetí AIDS a súčasne vyjadrilo spolupatričnosť ľuďom žijúcim s touto diagnózou.

Symbolickú červenú stužku z horiacich kahancov vytvorili dnes v Nitre na Svätoplukovom námestí účastníci sviečkového pochodu proti AIDS. Pochod zorganizovalo pri príležitosti Svetového dňa AIDS združenie STORM v spolupráci s Územným spolkom Slovenského červeného kríža v Nitre a Mestom Nitra. Svetový deň AIDS vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia a OSN a pripomína sa od roku 1988. Jeho symbolom je červená stužka solidarity.
Účastníci pochodu chceli upozorniť verejnosť na problematiku AIDS. Ako uviedla Andrea Hugáňová zo združenia STORM, ľudia stále nemajú dostatok informácií o tejto chorobe. „Tie informácie, ktoré majú, bývajú skreslené. Často sa stretávame s tým, že ľudia považujú AIDS výlučne za chorobu gayov, myslia si, že oni sa nakaziť nemôžu,“ uviedla. Skutočnosť je taká, že existujú tri spôsoby prenosu vírusu HIV. Najčastejším je nechránený sex, existuje však aj možnosť podania infikovanej krvi či prenos z infikovanej matky na dieťa.
Chorobou AIDS trpí na celom svete 34 miliónov ľudí. Na Slovensku je v súčasnosti vírusom HIV nakazených takmer 400 ľudí. Takmer polovicu tvoria mladí ľudia do 25 rokov. Predpokladá sa, že skutočný počet nakazených je vyšší, ako sú oficiálne štatistiky.

zdroj, foto TASR

pochod aids
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM