Šport Správy

Sviatok pre milovníkov vetroňov: Do Nitry sa po rokoch vrátia majstrovstvá Slovenska

Aeoroklub v Nitre ohlásil návrat plachtárskych majstrovstiev Slovenska. Pod Zoborom sa naposledy takýto šampionát konal v roku 2002.

Ilustračný obrázok k článku Sviatok pre milovníkov vetroňov: Do Nitry sa po rokoch vrátia majstrovstvá Slovenska
6
Galéria
Zdroj: TASR/Daniel Veselský

Po minuloročných zrušených súťažiach kvôli pandémii, prichádzajú dobré správy. Majstrovstvá Slovenska v bezmotorovom lietaní by sa v tomto roku mali vrátiť do Nitry. Oznámil to Aeroklub Nitra prostredníctvom sociálnej siete.

Podľa stránky Gliding.sk by sa šampionát mal konať od 15. do 29. mája.

Naposledy sa tento plachtársky sviatok konal v Nitre v roku 2002. V rovnakom roku sa konal aj predzávod majstrovstiev sveta juniorov a svetovej triedy. „Súťažilo sa v klubovej a kombi triede za účasti pilotov z rôznych krajín,“ dodáva Aeoroklub.

„Slovenský šampionát s výnimkou 1993 a 1994 tradične hostila Nitra. Za čias zvazarmu vtedajší hlavný inšpektor bezmotorového lietania rád organizoval v Nitre počas celých osemdesiatich rokov. V tých dobách sa súťažilo iba v klubovej triede na monotype VSO-10,“ spomína nitriansky Aeroklub.

Na pretek zvyklo prísť okolo 30 pilotov z celého Slovenska. Zaujímavosťou je, že pri dostatočnom množstve pilotiek bola otvorená aj kategória žien. Ako jeden z najlepších označil klub ročník 1995.

Ani po roku 2000 nebola núdza o zaujímavé udalosti. Na letisku v Janíkovciach sa konali napríklad majstrovstvá sveta juniorov, majstrovstvá Európy a každoročný Pribina cup. „Uvidíme či bude možné prvý zverejnený termín dodržať,“ dodáva nitriansky Aeroklub.

V priloženej galérii si pozrite zábery z majstrovstiev Slovenska v Nitre v roku 2002!

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Mohlo by vás zaujímať

V OBRAZOCH: Majstrovstvá Slovenskej republiky v bezmotorovom lietaní v Nitre
6
Galéria
Zdroj: TASR/Daniel Veselský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM