Valovičová Zuzana Rôzne

Sviatočná šošovica z pravého mlieka

Tohtoročné Vianoce mohli Nitrania pri varení vianočnej šošovice použiť pravé kvalitné mlieko z automatu. Ľudia oň prejavili veľký záujem, museli si vystáť v rade aj desiatky minút.

Šošovicová polievka s hríbami býva už tradičným pokrmom na štedrovečernom stole. Každá kuchárka vie, že neodmysliteľnou ingredienciou na jej prípravu je práve mlieko. Čím kvalitnejšie, tým lepšie. Preto sa viacerí Nitrania rozhodli zaobstarať si čerstvé a kvalitné mlieko z automatu.

Spustenie automatu na mlieko sa tešilo pozitívnym ohlasom. Od 27. novembra si môžete v ňom načapovať pravé plnotučné mlieko, dovážané zo zrekonštruovanej farmy Vysokoškolského poľnohospodárskej podniku v Oponiciach. Deň pred Vianocami, 23. decembra, si prišli obyvatelia Nitry hneď pre niekoľko fliaš. Záujem o mlieko bol počas tohto dňa enormne vysoký. O druhej hodine popoludní napĺňali pracovníci poľnohospodárskeho podniku automat už po druhýkrát. „ Mlieko vozíme v 250-litrových cisternách,“ ozrejmil pán Kovačev z výrobného družstva v Kolíňanoch.

Počas minulotýždňových mrazov bol čistiaci ostrekovač v automate vypnutý. Sprevádzkovali ho 23. decembra. Kvalitné a čerstvé plnotučné mlieko je zdrojom živín a vitamínov pre ľudský organizmus. V porovnaní s inými, v obchodoch predávanými, mliekami je neporovnateľne hodnotnejšie. Treba ho však piť striedmo a nie veľmi často. Obsahuje viac ako 4 percentá tuku. Pri častej konzumácii môže dochádzať k zanášaniu organizmu, priberaniu a zvýšeniu cholesterolu.

Tradičná vianočná šošovica pripravená z kvalitného mlieka bola určite delikatesou na štedrovečernom stole. Pre vysoký dopyt po čerstvom mlieku, pribudne po novom roku v meste pod Zoborom ďalší automat. „ Začiatkom budúceho roka by mal byť spustený do prevádzky automat na Klokočine,“ prezradil Kovačev.

Automat na mlieko
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM