Rastislav Búgel Kultúra

Svetový deň cestovného ruchu pod Zoborom: Prehliadky mesta, kuchár Jaroslav Žídek a Medzinárodná konferencia

Aj mesto pod Zoborom sa pripravuje na oslavy Svetového dňa cestovného ruchu. Čakajú nás prednášky a konferencie. Chýbať nebudú ani prehliadky mesta.

Ilustračný obrázok k článku Svetový deň cestovného ruchu pod Zoborom: Prehliadky mesta, kuchár Jaroslav Žídek a Medzinárodná konferencia
Foto: Rastislav Búgel

Katedra manažmentu kultúry a turizmu FF UKF v Nitre, Mesto Nitra a Nitrianska organizácia cestovného ruchu pri príležitosti osláv, ktoré pripadajú na 27. septembra, spoločne pripravili podujatie Svetový deň cestovného ruchu. „Tematické podujatie zamerané na podporu cestovného ruchu organizuje Katedra manažmentu kultúry a turizmu už po desiatykrát,“ informuje Dana Póčiková z Nitrianskej organizácie cestovného ruchu (NOCR).

Poukážu na význam cestovného ruchu

Podujatie sa uskutoční v dňoch 27. – 30. septembra 2015 v priestoroch Synagógy v Nitre a Študentského domova UKF Nitra (Ul. B. Slančíkovej 1). „Úsilím organizátorov je poukázať na význam cestovného ruchu pre spoločnosť a zároveň prispieť k jeho oficiálnym oslavám,“ informuje Dana Póčiková.

Expedičné príhody

27. septembra sa uskutoční slávnostné otvorenie v Synagóge – koncertnej a výstavnej sieni mesta Nitry. Čakajú nás zaujímavé cestovateľské prednášky o Transsibírskej magistrále, beduínoch v Sýrskej púšti alebo expedícii po Afrike – LA Dakar. „V rámci osláv Svetového dňa cestovného ruchu sú pre záujemcov pripravené bezplatné prehliadky so sprievodcom pod názvom „Reč nitrianskych pamiatok“, ktoré odhalia tajomstvá Martinského vrchu, Zoborského kláštora či Horného mesta,“ informuje Dana Póčiková z NOCR.

Už 29.septembra sa bude pod Zoborom konať Medzinárodná vedecká konferencia študentov, doktorandov a vedeckých pracovníkov na tému Príčiny a riešenia cestovného (ne)ruchu.

Program 30. septembra je určený pre študentov stredných a vysokých škôl, ale aj všetkých priaznivcov cestovania z radov širokej verejnosti. Užijeme si tak postrehy z Nepálu, v rozprávaní sa prejdeme na bicykloch naprieč Slovenskom, putovať budeme po Etiópii.

Obľúbený šéfkuchár

O nových trendoch v gastronómii porozpráva Jaroslav Žídek, pozvanie prijala aj prvá žena v slovenskej diplomacii pre oblasť Blízkeho východu, ktorá porozpráva o svojich pracovných začiatkoch a skúsenostiach v oblasti diplomacie. „Počas celého dňa bude prebiehať sprievodný program, v rámci ktorého si návštevníci budú môcť pozrieť cestovateľské filmy, napríklad od známeho fotografa a dokumentaristu Tomáša Hulíka – Cesty Slovenskom. Súčasne bude prebiehať v ŠD UKF Nitra súťažná výstava fotografií a vedomostný kvíz,“ informuje Dana Póčiková z Nitrianskej organizácie cestovného ruchu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM