Správy

Súťaž na revitalizáciu Boriny sa skončila fiaskom: Všetci odmietli podpísať zmluvu

Mesto sa opäť pokúša nájsť zhotoviteľa, ktorý sa postará o revitalizáciu Boriny. Prvá súťaž sa skončila neúspechom.

Ilustračný obrázok k článku Súťaž na revitalizáciu Boriny sa skončila fiaskom: Všetci odmietli podpísať zmluvu
6
Galéria

Borina má prejsť veľkou revitalizáciou. Obnovy sa má dočkať centrálny priestor, ktorý bude slúžiť na kultúrne a spoločenské akcie, vzniknúť by tu malo detské ihrisko, pikniková lúka s altánkom, ohniskom a sedením či telocvičňa v prírode.

V rámci revitalizácie plánuje mesto obnoviť aj lesný porast. Projekt ráta s výrubom približne 200 kusov drevín a opätovným zalesnením. V prvom roku sa má vysadiť 15 000 kusov sadeníc v druhom roku 7 500 kusov.

Chodník s bránou času

Upraviť sa majú aj chodníky a pribudnúť má nový mobiliár či značený náučný chodník, ktorý má priblížiť históriu Nitry v 15. až 17. storočí.

„Začiatok chodníka pri križovaní vyšľapaných trás cca 20 m od piknikovej lúky bude označený symbolickou bránou – Brána času. Brána návštevníka prenesie v čase o 250 rokov dozadu do obdobia 15. – 17. storočia a pripomenie čas vojen, násilia, chorôb a podmienok života v meste Nitra na základe historických faktov,“ píše sa v projekte.

Na kopci má stáť Pamätník obdobia protitureckých a stavovských vojen, postavený zo stĺpov z agátovej guľatiny s výškou 4,5 metra nad terénom.

Mohlo by vás zaujímať

Všetci odmietli

Mesto má do detailu spracovaný projekt, zatiaľ však chýba jeho zhotoviteľ. Toho radnica hľadá prostredníctvom druhého verejného obstarávania.

Prvé obstarávanie vypísala radnica ešte minulý rok. K podpisu zmluvy však nedošlo.

„Prihlásili sa traja účastníci, všetci postupne odmietli podpísať zmluvu. Nemali sme teda uchádzača, ktorý by podpísal zmluvu na zhotovenie diela. Preto sa verejné obstarávanie muselo zrušiť,“ priblížil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Dôvody, prečo sa tak rozhodli, podľa hovorcu mestu známe nie sú.

Zo Slovenska

Termín realizácie

Mesto sa tento rok rozhodlo verejné obstarávanie vyhlásiť nanovo, aby získalo nové cenové ponuky a nového zhotoviteľa.

Ponuky od uchádzačov by sa mali otvárať už 28. mája. Nasledovať by mala kontrola na ministerstve.

„Koľko bude trvať kontrola, to odhadnúť nevieme. Hneď ako bude uzavreté verejné obstarávanie, môže sa začať s realizáciou diela. Predpokladáme, že to bude ešte tento rok,“ uviedol hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Revitalizácia Boriny má stáť 150 000 eur. Mesto na projekt získalo 143 000 eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Z mestskej kasy dofinancuje čiastku 7 000 eur.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie novinky

Revitalizácia Boriny
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM