Rastislav Búgel Samospráva

Súkromné a cirkevné školy dostávajú menej: Mesto ich považuje za konkurenciu

Podľa poslankyne Anny Šmehilovej by malo mesto dofinancovať súkromné a cirkevné školy. Tie nedostávajú plnú sumu z nominatívov.

Ilustračný obrázok k článku Súkromné a cirkevné školy dostávajú menej: Mesto ich považuje za konkurenciu
Foto: Eva Viestová

Presadzujú dofinancovanie

Mesto Nitra by malo dofinancovať cirkevné a súkromné základné školy (ZŠ), ktorým dáva z normatívov na žiaka 88 percent. Myslí si to mestská poslankyňa Anna Šmehilová. Podľa jej slov nie je v poriadku, ak mesto dáva súkromným školám iba minimum, ktoré je stanovené v zákone. „Ak vieme nájsť peniaze na šport, mali by sa nájsť aj na školstvo a školy. Preto budeme presadzovať aj dofinancovanie škôl, ktorých zriaďovateľom nie je mesto. Tých 88 percent normatívu je minimum a je na meste, či prostriedky pre cirkevné a súkromné školy zvýši. Nemali by sme deti na týchto školách ukracovať,“ skonštatovala.

Súkromné školy sú ukrátené

Podľa nitrianskeho viceprimátora Štefana Štefeka nie je správne hovoriť o ukracovaní detí. Ako zdôraznil, mesto iba využíva zákonnú možnosť, ako financovať školy, ktoré považuje za konkurenciu mestským ZŠ. „Myslím, že ich môžem považovať za konkurenčné, pretože mesto má dosť kapacít na umiestnenie žiakov v školách, ktorých je zriaďovateľom. Rodičia si predsa musia byť vedomí toho, že dávajú deti do iných škôl a musia prispieť oni i zriaďovatelia,“ povedal. Podľa Šmehilovej by mesto nemalo pozerať iba na zriaďovateľa, ale predovšetkým na deti. „To, že ich mesto ukracuje, sa zle počúva, ale je to fakt. Súkromné a cirkevné školy majú navyše sťažený prístup k iným zdrojom financovania. Ministerstvom školstva boli napríklad vyhlásené výzvy, no o peniaze sa mohli uchádzať iba školy zriadené mestami a obcami,“ pripomenula.

Nemali by sa porovnávať

Podľa mestského poslanca Milana Burdu nie je správne porovnávať financovanie mestských a súkromných škôl. „Treba povedať, že naše školy nesmú vyberať školné, kým cirkevné a súkromné túto možnosť majú. Treba sa ich spýtať, koľko na týchto poplatkoch vyberajú,“ zdôraznil. Šmehilová však pripomína, že takáto argumentácia neobstojí. „Aj verejné školy vyberajú poplatky. Rodičia sa často sťažujú, že sú nútení nosiť peniaze na maľovku, na nákup riadu a iných vecí. V budúcnosti by bolo správne dofinancovať aj školy, ktorých zriaďovateľom nie je mesto,“ skonštatovala.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM