Správy

Štvrtáci prosia ministra o zrušenie maturít: Podporia ich riaditelia škôl v Nitre?

Stredoškoláci sa obávajú, že po dlhých mesiacoch strávených na dištančnom vzdelávaní nezmaturujú. Jednotní nie sú ani učitelia. Prečítajte si ich názory.

Ilustračný obrázok k článku Štvrtáci prosia ministra o zrušenie maturít: Podporia ich riaditelia škôl v Nitre?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR sa tento rok chce vrátiť k prezenčným maturitám. Štvrtáci by si svoje vedomosti mali overiť od 15. do 18. marca v rámci externej maturitnej skúšky. Ústna skúška by sa mala konať v niektorom týždni od 23. mája do 10. júna.

Podľa štvrtákov, ktorí veľa času strávili na dištančnom vzdelávaní kvôli pandémii, to nie je fér. Spísali internetovú petíciu adresovanú ministrovi školstva, ktorú podpísalo už vyše 21-tisíc žiakov z celého Slovenska.

Ministra v nej prosia, aby zvážil zrušenie maturít v roku 2022. „Je absolútne nemožné, aby žiak takto mizerne pripravený vôbec pristupoval k maturitným skúškam! V roku 2020 ste žiakom odpustili maturity potom, čo sa 1,5 mesiaca neučili. Teraz sa už študenti neučia 13 mesiacov a majú ísť na maturitnú skúšku,“ hnevá sa jeden zo študentov.

Čo na to učitelia?

Svojich žiakov poznajú najlepšie pedagógovia, ktorí ich na skúšku dospelosti majú pripraviť. S otázkou, či sú obavy študentov naozaj opodstatnené, sme sa obrátili na riaditeľov stredných škôl v Nitre.

„Myslím si, že vyjadrím názor väčšiny pedagógov a zároveň môj, keď poviem, že ústne maturitné skúšky by sa uskutočniť mali, aby sme sa k tradícii maturít postupne vrátili. Iná otázka sú písomné maturity, ich realizáciu by mohlo ministerstvo ešte zvážiť, podľa môjho názoru tento rok vzhľadom na situáciu nie sú nevyhnutné,“ myslí si riaditeľ Párovského gymnázia Martin Chudík.

Obavy chápu, ale…

Na Obchodnej akadémii v Nitre majú učitelia na zrušenie maturitnej skúšky v roku 2022 rôzny názor. „Každý z nás vníma aktuálnu situáciu inak,“ hovorí riaditeľka školy Renáta Košovičová.

„Chápeme obavy maturantov pred skúškou dospelosti. Takéto obavy však u nich vznikajú vždy, bez ohľadu na pandémiu a prekážky, ktoré nám priniesla. Maturitná skúška sa nazýva aj skúškou dospelosti a je pre našich žiakov dôležitá nielen z pohľadu preverenia ich vedomostí a zručností. Jej zrušenie v predchádzajúcich rokoch nepovažujeme za správne rozhodnutie,“ povedala Košovičová.

Riaditeľka so študentmi súhlasí, že dištančné vzdelávanie nenahradí prezenčné vzdelávanie v plnom rozsahu. „V našom prípade však prebiehalo plynule a v maximálne možnom rozsahu. Žiaci mali vytvorený priestor na vzdelávanie a kto chcel, dokázal z neho veľa vyťažiť. Skúsení pedagógovia vedia upraviť obsah maturitnej skúšky tak, aby zohľadnil možnosti dištančného vzdelávania. Preto iniciatívu maturantov za zrušenie maturít nepodporujeme,“ vyjadrila sa riaditeľka Obchodnej akadémie v Nitre Renáta Košovičová.

Prečítajte si tiež

Zmení názor?

V súvislosti s maturitnými skúškami minister školstva Branislav Gröhling v stredu 16. februára zopakoval, že sa budú realizovať v štandardnom režime.

Zmena bude podľa jeho slov v prípade predĺženia doby externej časti maturitnej skúšky a písomnej formy internej časti v každom vyučovacom predmete o 15 minút.

Školy tiež upravia zadania ústnej formy internej časti tak, aby otázky reflektovali spôsob vzdelávania žiakov v období dištančného vyučovania.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM