Rastislav Búgel Kultúra

Študenti predstavia umeleckú tvorbu: Svoje diela vystavia v Nitrianskej galérii

Nitrianska galéria pripravuje výstavu, v rámci ktorej sa študenti Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre budú zaoberať témou Diera, ktorá môže byť otvorom do sveta, do duše, ale aj nástrojom na sledovanie.

Ilustračný obrázok k článku Študenti predstavia umeleckú tvorbu: Svoje diela vystavia v Nitrianskej galérii
Zdroj: TASR

Výstavný projekt zahŕňa študentské diela viacerých pracovísk Katedry výtvarnej tvorby a výchovy. „Ateliéry fotografie, intermediálnej tvorby a priestorovej tvorby sa popasovali s danou témou vlastnými prostriedkami, ktorými skúmali, ako hlboko sa dokážu cez dieru vlastnej mysle ponoriť do svojho vnútra,“ povedala kurátorka výstavy Jana Mináriková.

Študenti fotografie tému stvárnili prostredníctvom diery v ručne vyrobených fotoaparátoch zostrojených z kartónových škatúľ. Autori z ateliéru intermediálnej tvorby zasa využili videoinštalácie, zvukové inštalácie, objekty a ready-made. „Študenti priestorovej tvorby – voľnej plastiky sa zasa zamýšľali pri pojme diera nad absenciou hmoty, ktorá ju tvorí. Diera je v ich dielach vnímaná ako negatívny priestor, definovaný svojím okolím alebo ako hmota, ktorá dieru vypĺňa, pláta, zakrýva,“ uviedol ďalší z kurátorov výstavy Martin Kratochvíl.

Výstavu s názvom Diera/(Pin) Hole slávnostne otvoria 16. februára. Vo výstavnom priestor Bunker si ju budú môcť návštevníci Nitrianskej galérie pozrieť do 5. marca.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM