Lenka Káčerová Rôzne

Študenti na ceste do Európskeho parlamentu

Vybraní študenti, medzi ktorými sú i niekoľkí z katedry žurnalistiky Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, sa zúčastnia v Bruseli dvojdňového seminára, kde sa budú môcť stretnúť s poslancami Európskeho parlamentu. Tomuto stretnutiu predchádzala úč

Diskusné podujatia, ktoré sa konali 25. – 27. októbra, boli vyvrcholením projektu Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu s názvom Európsky parlament prichádza k vám. Ich cieľom bolo oboznámiť občanov s návrhom direktívy Európskeho parlamentu o označovaní potravín, ako aj s jednotlivými časťami projektu. Počas pondelkového fóra občanov sa návštevníci stretli so slovenskými poslancami Európskeho parlamentu, Annou Záborskou a Miroslavom Mikolášikom, ako aj s riaditeľom Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu Robertom Hajšelom, ústredným riaditeľom štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozefom Bírešom či s Ivetou Truskovou z Úradu verejného zdravotníctva SR, ako aj so zástupcami Asociácie spotrebiteľov Slovenska či výrobcov potravinárskych produktov.

V diskusii sa účastníci zamerali na výsledky prieskumu, podľa ktorých občania sú za povinné zobrazovanie informácií na potravinách, ako je napríklad krajina pôvodu, dátum výroby a dátum spotreby, či ide o biovýrobok, nutričné hodnoty a pod. Zvláštnou témou bolo označovanie alergénov, uvádzanie hodnôt na 100 g či 100 ml výrobkov, informovanie o nutričných hodnotách na alkohole ako aj tzv. semaforové označenie výrobkov, ktoré malo farbami semafora informovať o „dobrých“ respektíve „zlých“ výrobkoch a bolo zamietnuté v hlasovaní Európskeho parlamentu.

Počas seminára bola vyhodnotená i súťaž stredných škôl nitrianskeho regiónu na tému propagácie problematiky označovania potravín. 1. miesto získala Obchodná akadémia Šurany, 2. miesto Stredná priemyselná škola Levice a 3. miesto Obchodná akadémia Levice. Cenami pre umiestnené školy je poznávací zájazd do Európskeho parlamentu.

Utorkový odborný seminár bol zameraný predovšetkým na workshop v štyroch pracovných skupinách, v ktorých sa odborníci zaoberali otázkami a závermi z Fóra občanov, prieskumom verejnej mienky, otázkami z diskusií na stredných školách. Do diskusie sa zapojila i Renate Sommer, spravodajkyňa Európskeho parlamentu pre označovanie potravín. Predstavila svoje návrhy pre pripravovanú direktívu, informovala o udávaní informácií v kalóriách, nie v jouloch, aj keď to nie je úplne vedecky správne, ale podľa jej slov tomu občania viac rozumejú. Uvažuje sa taktiež o udávaní tzv. GDA, čiže odporúčanej dennej dávky potraviny pre spotrebiteľa i o ďalších novinkách. Navrhované nariadenie pod názvom Poskytovanie informácií o potravinách spotrebiteľom prešlo v júni prvým čítaním. Aby negatívne ekonomicky nezasiahlo malých a stredných podnikateľov, pripravuje Európsky parlament niekoľkoročné prechodné obdobie, ktoré by im umožnilo prispôsobiť sa týmto zmenám.

Autor článku: Veronika Veverková Autor foto: Veronika Veverková

Európsky parlament
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM