Správy

Stromy popri rieke musia vyrúbať: Podľa odborníka predstavujú bezpečnostné riziko

Kolorit rieky dopĺňala topoľová alej desiatky rokov. Kvôli bezpečnosti budú v priebehu najbližších mesiacov vyrúbané.

Ilustračný obrázok k článku Stromy popri rieke musia vyrúbať: Podľa odborníka predstavujú bezpečnostné riziko
14
Galéria
Foto: Roman Oravec

Dreviny stoja na pozemkoch Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), ktorý si dal vypracovať arboritický posudok. Vodohospodári tak urobili po minuloročnej tragickej udalosti, pri ktorej zahynul štrnásťročný školák.

Podľa posudku majú stromy približne 80 rokov a predstavujú bezpečnostné riziko pre zdravie a životy ľudí. „Podľa odborníkov sú stromy 20 až 30 rokov po životnosti a ich výrub je nevyhnutný,“ uvádza hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Topoľová alej

Bezpečnostný výrub sa týka topoľov na dvoch úsekoch – na strane Párovských lúk od Vodnej ulice smerom k bývalému zelokvetu a na strane mestského parku od Vodnej smerom k hydrocentrále.

„Je našou zákonnou povinnosťou odstraňovať prekážky z okolia vodného toku, ktoré by v prípade spadnutého stromu mohli spôsobiť záplavy, poškodenie majetku, ale žiaľ, tak ako to bolo minulý rok, aj smrť nevinného človeka. V tejto súvislosti môžeme konštatovať, že tieto stromy predstavujú značné riziko,“ povedal hovorca SVP Marián Bocák.

Radnica ubezpečuje, že stromoradie na oboch úsekoch nahradí nová masívna výsadba. „Vodohospodári ju zabezpečia v súčinnosti s Mestom Nitra, ktoré má eminentný záujem na skorom prinavrátení stromoradia do verejného priestoru,“ konštatuje Henrich Varga, odborný poradca pre komunikáciu.

Nová výsadba

Vysadených má byť stotridsať nových stromov. „V susedstve parku bude vysadených sedemdesiat až osemdesiat pyramidálnych topoľov čiernych. Stromy budú vysadené v línii, ako vetrolam tvoriaci prirodzenú živú stenu medzi parkom a riekou Nitra. V úseku od zelokvetu pribudne štyridsaťpäť až päťdesiat nových stromov,“ vymenúva Varga.

Odbor životného prostredia mesta Nitra odporúča vysadiť rýchlorastúce listnaté druhy štíhlych, stĺpovitých korún, ktoré zmiernia dôsledky výrubu dospelých stromov.

Stromy na hrádzi

Arboristickým posudkom na hrádzi rieky Nitra prešli aj topole a lipy v Dolných Krškanoch medzi ulicami Biovetská a Krškanská. Tieto stromy ostanú stáť.

„O lipovej aleji posudok hovorí ako o hodnotnom krajinnom prvku, ktorý je potrebné zachovať v čo najväčšej miere. Z celkového počtu stodesať líp sú na výrub určené len tri, ďalších šestnásť bude ošetrených,“ uvádza Henrich Varga, odborný poradca pre komunikáciu.

Tri lipy budú odstránené aj neďaleko Univerzitného mosta. Dôvodom je rekonštrukcia chodníka a jeho premena na zdieľaný chodník pre chodcov a cyklistov.

Termín výrubu

Arboristickým posúdením na hrádzi rieky Nitra prešlo podľa radnice viac ako tristo stromov, stoštyridsaťštyri z nich je určených na výrub.

„K ošetreniam a výrubom pristúpi vodohospodársky podnik mimo vegetačného obdobia, teda medzi 1. októbrom a 31. marcom. O presných termínoch zásahov, asanácie aj náhradnej výsadby bude informovať mesto Nitra v súčinnosti so Slovenským vodohospodárskym podnikom,“ dodáva Henrich Varga, odborný poradca pre komunikáciu

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: Roman Oravec
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM