Monika Földešiová Kultúra

Stretnutie na 4 spôsoby

O necelé dva týždne sa stretnú divadelníci z krajín Vyšehradskej štvorky v nitrianskom Starom divadle Karola Spišáka. Trinásty ročník prehliadky divadiel a divadelných škôl krajín V4 Stretnutie, Setkání, Spotkanie, Találkozás sa uskutoční v dňoch od

Súčasťou tohtoročného festivalu sú dva medzinárodné projekty. „Europrojekt Flying Festival – Family and Children in Today Europe bol realizovaný s pomocou finančnej podpory Európskej únie. Medzinárodný projekt Jánošík, Janosik, Jánošík bude mať na tohtoročnom festivale v Nitre po 15-tich úspešných uvedeniach na Slovensku, v Česku a v Poľsku derniéru,“ uviedol riaditeľ Starého divadla Karola Spišáka Ondrej Spišák.
Do europrojektu Flying Festival – Family and Children in Today Europe sa zapojili poľské divadlo Baj Pomorski v Toruni, ktoré je jeho koordinátorom, slovenské Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre, litovské Štátne bábkové divadlo v Kovne, ukrajinské Akademické bábkové divadlo v Ivano-Frankivsku a české Divadlo loutek Ostrava. Každé z týchto piatich divadiel vytvorilo inscenáciu na tému rodina a deti v súčasnej Európe a zúčastní sa s ňou piatich medzinárodných divadelných festivalov organizovaných jednotlivými uvedenými divadlami.
Tvorcami a organizátormi medzinárodného projektu Jánošík, Janosik, Jánošík boli Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre, Teatr Lalka vo Varšave a Divadlo Drak z Hradca Králové. V rámci projektu vznikli tri repertoárové inscenácie na tému Jánošík a jedna spoločná, medzinárodná, ktorá mala premiéru 10. mája minulého roka na 12. ročníku nitrianskeho festivalu. Okrem jej derniéry ponúknu organizátori v tomto roku aj prehliadku všetkých troch repertoárových inscenácií vytvorených v rámci projektu Jánošík.
Prvý ročník divadelného festivalu krajín V4 sa v nitrianskom Starom divadle uskutočnil v roku 1999. Autorom myšlienky realizovať takýto festival bol dlhoročný riaditeľ Starého divadla, už zosnulý Karol Spišák. Prví študenti vysokých škôl a akadémií so zameraním na bábkoherectvo sa na festivale zúčastnili v roku 2003. Odvtedy poskytuje festival priestor nielen na nadväzovanie medzinárodných kontaktov, ale aj na inšpiratívnu konfrontáciu medzi profesionálnymi divadlami a umeleckými školami. „Cieľom nesúťažnej prehliadky je vzájomné spoznávanie sa, hľadanie spoločných čŕt i špecifík jednotlivých národných kultúr,“ uviedla dramaturgička nitrianskeho divadla Veronika Gabčíková.

Zdroj: TASR

stretnutie
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM