Veronika Kalinová Rôzne

Strach, stres aj pohoda pri knihe: Ako sa cítia mladí Nitrania pred štartom maturít?

Od utorka čakajú všetkých stredoškolákov externé časti písomných maturitných skúšok. Vyspovedali sme pár študentov na Hotelovej akadémii v Nitre, ako sa pripravujú na prvú časť skúšky dospelosti.

Ilustračný obrázok k článku Strach, stres aj pohoda pri knihe: Ako sa cítia mladí Nitrania pred štartom maturít?
Foto: Veronika Kalinová / Zdroj: Dnes24.sk

Zajtra sa to začne

Zajtra na celom Slovensku čakajú stredoškolákov v posledných ročníkoch externé maturity zo slovenčiny. Budú musieť zvládnuť 90-minútový vedomostný test a vypracovať slohovú prácu na jednu zo štyroch zadaných tém v trvaní 150 minút. Na ďalší deň žiakov neminú monitory z cudzích jazykov a vo štvrtok musia absolvovať testy z matematiky.

Ako sa pripravovali?

„So žiakmi sme preberali všetky tematické okruhy a otázky z teórie a jazyka, opakovali si vedomosti zo štylistiky a gramatiky a prešli sme si chronologický prehľad všetkých literárnych období,“ povedala profesorka slovenského jazyka Erika Salayová. Žiaci mali vypracované okruhy z jazyka i literatúry, ktoré si poctivo naštudovali. Niektorí si robili aj testovacie monitory z predošlých rokov nielen zo slovenčiny, ale aj z matematiky a cudzích jazykov, aby tak získali jasnejšiu predstavu o externej maturitnej skúške.

Čo nám žiaci prezradili?

Celá trieda 5. C. na Hotelovej akadémii sa prekvapivo zhodla na tom, že sa zajtrajška veľmi neboja, lebo majú pocit, že sú dobre pripravení. Spoliehajú sa, že ich učitelia dobre a poctivo naučili všetko, čo by mali vedieť, a podrobne ich informovali o celom priebehu.

Nikoleta (20): Bojím sa trochu zajtrajška. Pripravovala som sa hlavne tak, že som si robila monitorové testy na webe. Popritom som i welnesovala a, samozrejme, aj oddychovala.

Adriana (20): Ja som si čítala knihy, najmä Coelha, pretože si myslím, že na monitor nás učitelia dobre pripravili.

Marcel (20): Určite som trochu vystresovaný ohľadom zajtrajška. Najviac sa bojím toho, že mi nesadnú témy na sloh.

Simona (20): Ja som sa nijak obzvlášť nepripravovala, lebo mám pocit, že som dobre naučená. Skôr som relaxovala pri dobrej knižke. Stresy nastanú až zajtra ráno.

Monitor na Hotelovej akadémii
4
Galéria
Foto: Veronika Kalinová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM