Kultúra

Štartuje nová divadelná sezóna: Prvou premiérou v DAB bude slovenská klasika

Prvou premiérou aktuálnej sezóny v DAB bude slovenská klasika Rozsobáše. Na čo sa môžeme tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Štartuje nová divadelná sezóna: Prvou premiérou v DAB bude slovenská klasika
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Aktuálnu divadelnú sezónu v Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre otvorí slovenská klasika. Inscenácia Rozsobáše v réžii Matúša Bachynca ponúkne päť dosiaľ nezdramatizovaných poviedok Boženy Slančíkovej-Timravy. Ako uvádzajú tvorcovia, hra s osobitým humorom vykreslí podstatu slovenskej nátury.

Zachovajú humor

Podľa slov dramaturgičky Martiny Mašlárovej sú hrdinami inscenácie napohľad obyčajní ľudia, no ich vnútorný svet, premýšľanie či vzťahy sú Timravou vykreslené mimoriadne bohato.

„Chceme zachovať Timravin humor, miestami sarkastický a cynický, no dôležitý preto, aby sme osudy postáv nevnímali ako tragické, ale skôr ako tragikomické. Ľudia sú totiž v jej diele neraz smiešni vo svojej zaťatosti, zanovitosti, malichernosti, ale aj v túžbe po niečom, čo nie sú schopní získať,“ povedala o pripravovanej hre Mašlárová.

Prečítajte si tiež

Inscenácia ponúkne päť zdramatizovaných poviedok. Pôjde o samostatné príbehy, ktoré sa však neodohrávajú izolovane jeden od druhého, ale ich postavy sa navzájom poznajú a žijú vedľa seba. „V konečnom dôsledku ich mikropríbehy tvoria makropríbeh jednej dediny, akých bolo a sú na Slovensku stovky, kde každý pozná každého, sporia sa medzi sebou, zamilúvajú, berú i rozchádzajú,“ skonštatovala Mašlárová.

Celý súbor DAB

Vo výpravnom diele sa predstaví prakticky celý herecký súbor DAB. Jeho súčasťou bude aj 12-členný zmiešaný zbor. „Pôjde o "veľké plátno“ s takmer operným gestom. Výprava nie je historicky špecifická, je nadčasová, pričom kostýmy sú zároveň na pomedzí historicity a modernosti. Diváci sa môžu tešiť aj na zaujímavú scénu, ktorá je voľne inšpirovaná fotografiami Martina Martinčeka zo slovenského vidieka," doplnila Mašlárová.

Ako dodala, premiéra inscenácie Rozsobáše je naplánovaná na 28. októbra vo Veľkej sále DAB.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM