Rastislav Búgel Kultúra

Štartuje Nitrianske kultúrne leto: Čaká nás Festival chutí Nitrianskeho kraja

Nitriansku pohostinnosť si budú môcť prísť návštevníci, ale i domáci Nitrania naplno vychutnať v sobotu 6. júna počas FESTIVALU CHUTÍ NITRIANSKEHO KRAJA. Tým sa v centre mesta - na Svätoplukovom námestí, na pešej zóne i v centre Mlynoch odštartuje tohtoročné Nitrianske kultúrne leto.

Ilustračný obrázok k článku Štartuje Nitrianske kultúrne leto: Čaká nás Festival chutí Nitrianskeho kraja
Foto: Rastislav Búgel

Celodenné podujatie je v podstate spleťou viacerých „lahôdok“ a to tých kulinárskych v pravom zmysle slova, no tiež umeleckých, určených pre všetky vekové kategórie – ako sľubujú organizátori: „Aby si v nich našiel to svoje „orechové“ každý, kto do Nitry v tento deň zavíta!“

Ponúkajú delikatesy

OCHUTNÁM V NITRE – takéto pomenovanie dostali ochutnávky gastronomických špecialít, najlepších ročníkových vín a odhaľovanie tajomstiev šéfkuchárov na Svätoplukovom námestí. „Tento rok predstaví nielen regionálne špeciality a pestovateľov, ale aj reštaurácie, pražiarne výberovej kávy, čokoládovne, malé pivovary, liehovary aj vinárov,“ informuje Ľudmila Synakov z Útvaru propagácie a cestovného ruchu. Organizátori vybrali prevádzky z Nitrianskeho kraja, ktoré si udržujú stabilnú úroveň alebo ponúkajú výnimočné delikatesy. V Nitre sa bude variť naživo, tešte sa na ochutnávky, praženie kávy a zaujímavosti v barmanskom stánku.

Rekordný počet bubeníkov

Súčasťou soboty 6. júna bude 2. ročník Medzinárodného festivalu bubnov a perkusií drumpoint Slovakia 2015. Pod Zobor opäť pricestujú bubeníci z Čiech, Rakúska, Maďarska a Poľska, aby spolu so slovenskými kapelami zabávali divákov priamo v centre mesta. „Rytmus, energia a krásny zvuk exotických brazílskych bubnov sa budú niesť pešou zónou počas celého popoludnia. Vystúpenia 8 bubeníckych kapiel vyvrcholia večerným programom na Svätoplukovom námestí, kde sa na pódiu stretne rekordný počet bubeníkov,“ informuje Synaková. Do večerného programu zapoja aj tanečníčky zo skupiny Sangre Nueva v karnevalových kostýmoch, ďalší hudobníci i speváci.

Deň otvorených dverí

Gastronomický festival ponúkne aj „ochutnávku divadelnej kuchyne“ počas DŇA OTVORENÝCH DVERÍ v Divadle Andreja Bagara v Nitre. Nechajte sa na nalákať na atraktívny program, ktorý zaplaví nielen Svätoplukovo námestie, ale i celú pešiu zónu a Kupeckú ulicu. Nitra bude v tento deň dýchať aj svätourbanskou tradíciou, vystúpeniami folklórnych súborov, ktoré svojou prítomnosťou okorení Tanečná škola Old School Brothers a Akadémia tanca. „Veríme, že nielen mladšiu vekovú kategóriu poteší vystúpenie českej „superstaristky“ Ivanny Bagovej a jihlavskej folkrockovej kapely JAK CHCEŠ, čo je prvá lastovička spolupráce medzi Nitrianskym samosprávnym krajom a krajom Vysočina,“ informuje Ľudmila Synaková. Súčasťou programu bude spomienka na populárneho speváka Karola Duchoňa, ktorý nás opustil pred 30 rokmi. Stále živé piesne tohto rodáka z neďalekého Jelenca nám pripomenie Ludo Kuruc, ktorého prejav je v mnohom podobný so slávnym Karolom Duchoňom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM